Český rozpočet se nelíbí ani v zahraničí

- Mezinárodní měnový fond má obavy z vyhlídek české vlády týkajících se vyššího schodku státního rozpočtu v příštích letech. Uvedl to zástupce fondu pro střední Evropu Roger Nord. "Současné zprávy, že ministr financí očekává další zvýšení státního rozpočtu v roce 2000 nad 60 miliard korun - pouze pro státní rozpočet - a že tato výše se udrží v dalších třech letech, jsou zdrojem obav," řekl Nord.
Mezinárodní měnový fond podle Norda podpořil vládu, aby strpěla vyšší státní rozpočet pro letošní rok než se plánovalo, ale má obavy z dalšího zvyšování deficitu státního rozpočtu pro období 2000 až 2002.

Ministr financí Ivo Svoboda v úterý ve výhledu rozpočtu na druhou polovinu roku uvedl, že očekává v letošním roce schodek rozpočtu 47,3 miliard Kč, 80,6 miliard Kč v roce 2000, 77,3 miliard Kč v roce 2001 a v roce 2002 64,6 miliard Kč. Schodek v letošním roce značně překročí 31 miliard Kč, které na letošní rok schválil parlament.

"Takové deficity nejsou udržitelné a jestli budou pokračovat mohly by ohrozit makroekonomickou stabilitu a předpokládaný růst," řekl Nord. Dále Nord dodal, že by ministerstvo mělo určit úroveň udržitelné výše deficitů pro střednědobé období, která by
umožnila makroekonomickou stabilitu a zároveň by byla v souladu s českou snahou o vstup do Evropské unie.

Mezinárodní měnový fond po poslední misi v Praze doporučil české vládě, že by neměla příjímat opatření k udržení deficitu na úrovní schváleného rozpočtu pro letošní rok, ale rozpracovat možnosti řešení strukturálních slabin veřejných financí tak, aby zajistily fiskální stabilitu ze střednědobého hlediska.

Mise odhaduje, že v důsledku slabší hospodářské aktivity, než se očekávalo, dosáhne letos schodek veřejných rozpočtů čtyři procenta hrubého domácího produktu (bez nákladů na na restrukturalizaci a příjmů z privatizace). Vláda by ale měla být připravena řešit jakékoliv zvýšení schodku nad tuto hranici, protože by mohl mít škodlivý účinek na běžný účet platební bilance a zkomplikovat úkol fiskální konsolidace ze střednědobého hlediska.