Český podílový fond je na světové špičce

- Americká firma Lipper Analytical Services, která sleduje výkonnosti podílových fondů, uveřejnila svůj žebříček pro 3. čtvrtletí roku. Český fond obligací ING od června do konce září zhodnotil o 15,64 procenta a v celosvětovém srovnání se umístil jako druhý nejvýnosnější.

V portfoliu fondu jsou především české vládní obligace a cenné papíry velkých českých společností, převážne z odvětví energetiky. Podle Pavla Kohouta, vedoucího investičního oddělení ING IM, lze úspěch fondu přičíst vhodně zvolené investiční strategii počítající s poklesem inflace a úrokových měr.

Na trhu se objevily nové certifikáty

Raiffeisenbank Praha dnes uvádí na trh depozitní certifikáty s nominální hodnotou deset tisíc korun. Čistý výnos číní 11,25 procenta p.a.. Výnos z držení certifikátu není zdaněn, takže po sedmi měsících odpovídá roční hrubé úrokové míře na termínovaném vkladu 13,25 procenta. Certifikáty jsou listinné a lze je převést na jinou osobu pouhým předáním.
Raiffeisenbank má v české republice v současné době síť deseti obchodních míst. Do dvou let by se měl počet poboček zdvojnásobit.
Kapitálové vybavení banky tvořilo ke konci třetího čtvrtletí základní jmění ve výši jedné miliardy korun a dalších 500 miliónů korun podřízeného dluhu. Rezervní fondy činily 400 miliónů korun.

Česká spořitelna vydala půl milionu karet VISA
Podle asociace Visa Internetional dosud Česká spořitelna vydala přes půl milionu platebních karet Visa. V celé ČR bylo přitom vydáno více než 567 tisíc těcht karet. Držitelé těchto karet mají přístup do sítě bankomatů, která se v posledních měsících rozrůstala o jeden přístroj denně. V současné době tak jejich počet činí 1333.
Uživatelé Visa karet utratili v posledním roce přes 6,6 miliard korun, což je šestkrát více než v roce 1996. S platební kartou lze nakupovat v 15 500 obchodech.