Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Česká spořitelna | foto: Profimedia.cz

Českou spořitelnu povede po jedenácti letech Čech. Šéfem se stane Kysilka

  • 26
Od 1. ledna 2011 bude mít Česká spořitelna nového generálního ředitele. Dosavadního šéfa Gernota Mittendorfera nahradí člen představenstva firmy a bývalý viceguvernér ČNB Pavel Kysilka (52). Spořitelnu tak poprvé od roku 2000 bude opět řídit Čech.

Gernot Mittendorfer členem představenstva Erste Group.Mittendorfer odchází z banky do představenstva Erste Group, která Českou spořitelnu vlastní. Skupina potřebovala ve vedení zaplnit místo po Johannesi Leobacherovi, který náhle zemřel 14. října letošního roku. Mittendorfer převezme jeho pravomoce a bude zodpovídat za divizi Podnikové financování a investiční bankovnictví.

Odcházející šéf České spořitelny pracuje pro Erste dvacet let, Českou spořitelnu vedl od června 2007.

Pavel Kysilka bude od roku 2011 řídit Českou spořitelnu.Kysilka sedí v představenstvu Spořitelny šest let a je zodpovědný za platební styk a analýzy finančních trhů. Předtím byl hlavním ekonomem České spořitelny.

V 90. letech působil Kysilka jako člen bankovní rady České národní banky. V první polovině roku 1998 byl zastupujícím guvernérem, protože tehdejší guvernér Josef Tošovský vedl dočasnou úřednickou vládu po pádu Klausova kabinetu.

Posledním českým šéfem České spořitelny byl Dušan Baran, který ji vedl do roku 2000. Poté ho vystřídal Američan Jack Stack a nyní končící Rakušan Gernot Mittendorfer.