Hrubá stavba řadového rodinného domu

Hrubá stavba řadového rodinného domu | foto: archiv autorky

Českolipsko zažívá boom rodinných domků

  • 15
Několik satelitních městeček zřejmě brzy vznikne na Českolipsku. V obcích kolem České Lípy i Nového Boru se totiž připravují nebo už postupně vznikají rozlehlé osady rodinných domů. Malé obce každoročně prodají na jejich stavbu desítky parcel.

Městečka rodinných domů by měla postupně vzniknout v Zahrádkách, Horní Libchavě, Skalici, Sosnové nebo v Radvanci.

Bydlet ve velkém městě jako je Česká Lípa už není tak lákavé především pro mladé rodiny. "Raději se zadlužím, budu bydlet ve svém a splácet měsíčně pět tisíc hypotéku, než abych platil stejnou částku za nájem v bytě," řekl Pavlu Černému, starostovi Horní Libchavy, malé obce nedaleko České Lípy, jeden ze zájemců o stavbu rodinného domu.

Právě Horní Libchava je jednou z obcí, která se brzy může stát opravdovým "satelitem" České Lípy. Kdyby měla místní radnice k dispozici třeba dvě stě parcel pro rodinné domy, okamžitě by byly rozebrané. Tak velký je zájem o bydlení v malé obci.

Horní Libchava prodala v poslední době třicet parcel, jen se po nich zaprášilo. Další výstavba teď závisí na změně územního plánu. Podobný problém řeší také další potenciální satelitní městečko - Sosnová.

"Poptávka po parcelách na rodinné domy u nás o dost převyšuje nabídku. Pozemků máme méně, než bychom sami chtěli," přiznala starostka Sosnové Vlasta Pátková. I její obec spoléhá na to, že změnou územního plánu se v obci najdou nová místa pro další výstavbu.

Malé obce se snaží přilákat mladé rodiny
Nabízení parcel pro stavbu rodinných domů má pro malé obce často jiný a velký význam. "Je to jedna z cest, jak sem přilákat mladé rodiny," uvedl Jiří Löffelmann, starosta Skalice u České Lípy. "Mladé rodiny jsou pro nás důležité, protože se v obci snažíme udržet základní školu a mít v ní dostatek dětí."

Skalici se podařilo v poslední době prodat až tři desítky parcel, na kterých už vzniklo deset nových rodinných domů. "V příštím roce navíc chceme otevřít novou lokalitu za poštou a chtěli bychom prodat několik velkých parcel v části obce Svobodná Ves," objasnil skalický starosta.

Obec kvůli výstavbě rodinných domů řadu pozemků také vykupuje. "Ne všechny nám totiž patří, proto se je snažíme vykupovat od restituentů i Pozemkového fondu," dodal starosta.

Nové rodinné domy vzniknou také v Zahrádkách u České Lípy. Už na jaře obec zainvestuje prvních sedmnáct parcel za sedm milionů korun. Postupně by tu ale mělo vzniknout až sedmdesát rodinných domů. V Zahrádkách mají podobný význam jako ve Skalici: bez nich by se obec nemohla dále rozvíjet a školce i škole by hrozilo uzavření.

Satelitní městečka nevznikají jen u České Lípy. Podobný projekt se připravuje už nyní i u Nového Boru - v nedaleké obci Radvanec. V její části Maxov se připravuje doslova sídliště rodinných domů.

,