České Budějovice. Ilustrační foto.

České Budějovice. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Českobudějovické výstaviště bude na prodej

  • 9
Ještě letos na státním, příští rok už na soukromém bude zahajovat mezinárodní agrosalon Země Živitelka ministr zemědělství Petr Gandalovič. Výstaviště České Budějovice totiž do té doby pravděpodobně změní majitele.

Ministerstvo zemědělství chce v první polovině příštího roku prodat balík téměř 88 procent akcií této společnosti. Vlastní je prostřednictvím Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu.

"Výběrové řízení bude vypsáno do konce letošního roku. Zatím nevíme o žádných zájemcích," potvrdil informaci tajemník ředitele Podpůrného fondu Vladimír Suchý.

Jde o hodně. Základní kapitál společnosti Výstaviště České Budějovice přesahuje 248 milionů korun. Nedaleko centra města vlastní areál o rozloze 29 hektarů s dvaceti pavilony, který patří k nejznámějším a největším výstavním plochám v České republice.

Lidé se bojí o Zemi Živitelku
"O prodeji v tuto chvíli nic nevím, ale vlastník si může dělat co chce. Pak bude záležet na tom, kdo nás koupí," podotkla pouze ředitelka výstaviště Marcela Payerová.  

Obyvatelé kraje se nejvíce bojí o osud mezinárodního letního agrosalonu Země Živitelka, který ročně navštíví přes sto tisíc lidí. Už 35. ročník této výstavy začne příští týden ve čtvrtek. Mnozí ji považují za prestižní záležitost.

"Je to stejné jako třeba Zahrada Čech v Litoměřicích. Na Živitelku jezdím pravidelně už třicet let. Byla by škoda, kdyby skončila. Pokaždé to byl svátek všech zemědělců," poznamenal František Lavička z Prachaticka, který v zemědělství celý život pracuje.

Podle Suchého se ale bát nemusí. Zachování Země Živitelky bude totiž základní podmínkou prodeje. "Určitě to bude nějakým způsobem obsaženo ve smlouvě," řekl s tím, že Podpůrný fond by chtěl za akcie  výstaviště utržit několik set milionů korun.

Získané peníze fond použije na dotace pro zemědělce. "Podporujeme například to, aby byli pojištěni proti škodám způsobeným počasím. Pomáháme i při pořizování nových strojů," vyjmenoval Suchý.

Ještě před časem přitom uvažovalo ministerstvo zemědělství i o tom, že by určitou část akcií výstaviště převzal Jihočeských kraj. S jeho představiteli ale v poslední době nikdo nejednal.

Výstavy budou pokračovat
"Už se o tom nemluví. Akcie určitě kupovat nebudeme. Můj osobní názor je, že by měl stát prodej zvážit a areál si ponechat jako reprezentativní stánek pro zemědělce," poznamenal hejtman Jan Zahradník.

Podle něj se ale prodejem akcií téměř nic nezmění a výstavy budou v kraji dál pokračovat. "Nový vlastník by byl hloupý, kdyby tuto činnost ukončil. Tradice pořádání těchto akcí je zde velmi silná. Například brněnské výstaviště má také soukromého vlastníka a funguje dál," dodal Zahradník.

Jen loni budějovický areál navštívilo 307 tisíc lidí a představilo se v něm 1 741 vystavovatelů. Tržby společnosti činily téměř 84 milionů korun, celkem vykázala zisk 7,25 milionu.

"Plán jsme překročili o dvanáct procent. V počtu návštěvníků jsme třetí nejlepší v Česku. Ve velikosti výstavní plochy jsme dokonce předběhli pražskou Inchebu. Před námi zůstaly jen Veletrhy Brno," konstatovala před časem Payerová.