Pivo, pivovar

Pivo, pivovar | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Česko ztrácí spojence v boji za levné pivo

  • 21
Německo bude zřejmě souhlasit se zvyšováním daní u piva. Česko tak podle informací Lidových novin přišlo o podporu při blokování evropského návrhu na zvýšení minimální sazby spotřební daně. Nový kompromisní návrh ovšem sazby zvyšuje jen neznatelně.

Finsko, které v současnosti EU předsedá, původně navrhovalo zvýšit minimální sazbu daně na alkohol včetně piva o 31 procent. To by v Česku zvedlo cenu půllitru piva zhruba o 30 haléřů.

Finové proto podle Lidových novin přišli s novým návrhem - zvýšit minimální sazbu jen o 4,5 procenta. „O této variantě jsme ochotni jednat,“ řekl LN německý diplomatický zdroj. Naopak Praha odmítla i druhý pokus. „Nesouhlasíme ani s novým návrhem na zvýšení daně,“ potvrdil mluvčí české mise při unii Jan Vytopil.

Podle zástupců EU by ovšem případný český souhlas na tuzemské pivaře žádný dopad neměl. Znamenal by totiž novou minimální sazbu z hektolitru piva ve výši 0,78 eura. Současná daň v Česku přitom v přepočtu činí 0,84 eura. Je tedy už nyní vyšší než Finskem navrhované minimum pro celou unii.