Česko se vůči zahraničí drží v dobré kondici. Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 11,3 miliardy korun, což je nejlepší listopadové číslo.

Česko se vůči zahraničí drží v dobré kondici. Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 11,3 miliardy korun, což je nejlepší listopadové číslo. | foto: iDNES.cz

Česko vyváželo, přebytek obchodu přesáhl 11 miliard

  • 7
Zahraniční obchod skončil v listopadu 2007 přebytkem 11,3 miliardy korun. To je meziročně o 6,4 miliardy korun více a zatím nejlepší listopadový výsledek. Analytiky dobrá kondice české ekonomiky překvapila. Do dobré formy ji tradičně dostaly stroje a auta.

Hodnota statků, které Česko v listopadu vyvezlo do zahraničí, stoupla meziročně o 11 procent, dovoz posílil o více než osm procent, oznámil český statistický úřad.

"Obchodní bilance znovu překonala očekávání. Snad proto, že se očekávalo výrazné zvýšení dovozu ropy poté, co byla uvedena do provozu odstavená rafinerie," komentovala listopadová data ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

"Listopadový přebytek zahraničního obchodu je pro trhy velkým překvapením, překonán byl i ten nejoptimističtější tržní odhad," souhlasí analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Ke zlepšení bilance přispěly zejména stroje a dopravní prostředky, kde přebytek vzrostl o tři a půl miliardy korun, uvedli statistici. "Exporty stále táhne silná zahraniční poptávka, naopak importy stále nijak výrazně nezatěžují vysoké ceny komodit na světových trzích ani silná spotřeba tuzemských domácností," řekl Vejmělek.

Zvýšil se také přebytek v obchodě s polotovary, materiály, surovinami a s průmyslovým spotřebním zbožím. "Růst přebytku v bilanci se spotřebním zbožím naznačuje růst podílu českých výrobků na domácí spotřebě," domnívá se Horská.

Výsledky obchodu ještě zpevní korunu
"I kdyby se prosincová bilance převrátila do deficitu, například kvůli zmíněnému nárůstu dovozu ropy, loňský přebytek překoná 80miliardovou hranici," uvedla. To je podle ní dobrá zpráva, která potvrzuje, že i ke konci roku ekonomika rostla. "Koruna v reakci na tato čísla jistě posílí," dodala.

S tím souhlasí i Vejmělek. "Zveřejněné číslo rozhodně nebude důvodem pro to, aby koruna výrazně korigovala své současné zisky, spíše naopak," uvedl. To podle něj ale ztíží rozhodování centrálních bankéřů o zvýšení úrokových sazeb, na které většina ekonomů po včerejší zprávě ČSÚ o zrychlující inflaci sázela. - více zde

Česká měna na svou reakci nenechala dlouho čekat a vystoupila na další rekordní hranici vůči euru, na 25,83 CZK/EUR. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka ale na to dnešní čísla neměla veliký vliv a spíše ještě doznívaly sázky investorů na růst sazeb.