Ve sporu drogerií už padla trestní oznámení a žaloby. Ilustrační foto

Ve sporu drogerií už padla trestní oznámení a žaloby. Ilustrační foto | foto: Radek Cihla, MF DNES

České drogerie válčí

  • 4
Drogerie Teta a Martina mezi sebou vedou spor. "Vážení zákazníci, je vysoce pravděpodobné, že nákupem v této drogerii napomůžete spáchání trestného činu zpronevěry," stojí například v letáku, který před prodejnou drogerie Martina v Praze-Strašnicích rozdávají dva muži v černých bundách.

"Odhání nám to lidi," říká vedoucí pražské prodejny Libuše Müllerová. Jako protiopatření si také najali ochranku, která sedí uvnitř prodejny. A u pokladny si člověk může vzít konkurenční bílý leták.

Podobný obrázek obležení je od minulého pátku k vidění i před dalšími devíti prodejnami drogerie Martina, převážně ve středních Čechách. Ta se dostala do sporu s mnohem větší českou sítí drogerií Teta, které provozuje firma PK Solvent.

Obě strany si jdou na místní poměry nevídaně po krku. Ve sporu už padla trestní oznámení a žaloby. Výrobci a dodavatelé drogistického zboží jsou každý den zásobováni e-mailovými zprávami s popisem situace a vzájemným osočováním, kdo co provedl.

Neustoupíme, říkají obě strany
"Parazitovala na síti Teta," zní například jeden argument silnějšího hráče s tím, že drogerie Martina neoprávněně používaly reklamní letáky či cenovky Tety.

"Na jedné prodejně byla umístěna jedna cenovka obchodním zástupcem PK Solvent těsně před příchodem fotografa," zní protiargument. A v podobném duchu pokračuje výpis pro a proti na třech stranách.

"Začíná to být jak seriál Ordinace," říká jeden z výrobců, který dodává zboží oběma firmám. Ani jedna ze stran nemíní ze svého názoru ustoupit a celý případ bude mít zřejmě dohru u soudu. V úterý ho začala šetřit i policie.

Majitelé obou sítí drogerií se neshodnou ani na příčinách současné války. "Ve středu 12. prosince jsme odstoupili od všech smluv s drogerií Martina kvůli neplnění povinností z těchto smluv, mimo jiné i finančních závazků," říká spolumajitel společnosti PK Solvent Martin Moravec.

Jeho společnost provozuje jednak vlastní prodejny Teta a jednak zásobuje ze svého velkoobchodu franšízové prodejny Teta a partnerské prodejny. Dohromady jde o více než pět set obchodů, čímž Teta předbíhá i německé drogerie Schlecker, Rossman či rakouské DM.

Teta vs. Martina
Spolumajitelka drogerií Martina, Věra Bébrová, odmítá, že by nějaké závazky neplnila, a počátky nynějšího sporu vidí jinak. Pod značkou Teta provozovala devět prodejen. Od letoška k nim převzala od malých drogistů končících s byznysem další čtyři prodejny, které však nechtěla provozovat jako Tetu.

"Potom mi začali dělat naschvály, a když jsem byla mimo republiku, přišla mi faxem zpráva, že odstupují od všech smluv," popisuje Bébrová. Dostala lhůtu dva dny na zaplacení všeho zboží, což nestihla. "Zaplatila jsem v pondělí," říká Bébrová.

Podle Moravce však zatím žádné peníze nedostali. Až k tomu dojde, bude od prodejen Martina stažena i ochranka s transparenty a růžovými letáky, říká spolumajitel Tety.

Věra Bébrová už ze svých prodejen strhala všechny nápisy Teta a chce dál v jejich provozování pokračovat na vlastní triko. "Zboží od Tety mám zaplacené, takže ho doprodáme," dodává.

O svoji další budoucnost se nebojí. Říká, že zboží sežene od jiných velkoobchodů či přímo od výrobců a za stejné ceny jako od Tety. "Výhoda spolupráce s nimi je jen v tom, že mají reklamu v televizi a letáky," uzavírá Bébrová.

,