vlak

vlak | foto: iDNES.cz

České dráhy se připravují na stávku strojvůdců

  • 14
Strojvůdci stále tají, jakého rozsahu nabude stávka plánovaná na čtvrtek 16. března. Zastavit se mají jak nákladní i osobní vlaky - na jak dlouho, a kolik spojů nakonec nevyjede, ale zatím známo není. České dráhy ujišťují, že udělají vše pro to, aby cestující byli omezeni co nejméně.

Dráhy s Federací strojvůdců pořád jednají. Podle mluvčího drah Aleše Ondrůje železnice počítá, že stávka nakonec bude mít "především symbolický charakter."

Strojvůdci oznámí podrobnosti ke stávce až ve středu dopoledne. Zástupci federace ale už dříve oznámili, že protest bude trvat nejméně hodinu a bude naplánován tak, aby měl smysl.

"Stávky o půlnoci by si asi nikdo nevšiml," řekl prezident federace Petr Čechák novinářům - více zde

Pokud stávka přeci jen bude trvat delší dobu a mohla by ovlivnit plynulost provozu, počítají dráhy s tím, že zajistí náhradní dopravu. Záleží také na tom, kolik strojvůdců se nakonec k protestu připojí. Ne všichni jsou totiž členy federace.

Strojvůdci protestují kvůli zákoníku práce. Tak, jak prošel Sněmovnou, totiž podle nich omezuje pravomoci menších odborových organizací. - více zde

,