Prezident České zbrojovky Group Lubomír Kovařík (23. ledna 2017)

Prezident České zbrojovky Group Lubomír Kovařík (23. ledna 2017) | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Česká zbrojovka Group nabízí akcie na burze. Za výnos postaví továrnu v USA

  • 13
Česká zbrojovka Group SE zapsala své akcie na hlavní trh Burzy cenných papírů Praha v červnu a nyní zahájila jejich veřejnou nabídku. Společnost o tom v úterý informovala na videokonferenci. Za výnos z prodeje plánuje financovat výstavbu nových výrobních kapacit v americkém Arkansasu.

Předpokládaný konec je 1. října v pět hodin odpoledne pro institucionální investory a o hodinu dříve pro drobné investory. Společnost se může rozhodnout nabídkové období prodloužit nebo zkrátit. Minimální velikost objednávky je deset akcií, maximální velikost objednávky není omezena.

„Nabídka akcií zbrojovky má nepochybně šanci stát se zásadní vzpruhou pražské burzy. Produkt je známý, v ČR tradiční, prodává se takřka po celém světě a nyní po něm poptávka spíše roste,“ řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Pomáhá podle něj také aktuálně slabší koruna. Domácí investoři nebudou ochotni nyní konvertovat do cizí měny a zahraniční naopak rádi koruny nakoupí, dodal.

Očekává se, že po dokončení nabídky se při nabídkové ceně uprostřed cenového rozpětí bude podíl obchodovaných akcií pohybovat mezi 23 až 34 procenty všech akcií.

Společnost zamýšlí použít čtyřicet až padesát milionů dolarů (až 1,145 miliardy korun) k úplnému nebo částečnému financování investičních nákladů a výdajů spojených s realizací projektu výrobního závodu ve městě Little Rock v americkém státě Arkansas. Zbývající část čistého výnosu se použije k posílení provozního kapitálu a na další všeobecné firemní účely, včetně financování případných akvizičních příležitostí.

S každou akcií se pojí právo jejího držitele na výplatu dividendy. V souladu se svou dividendovou politikou platnou od účetního roku končícího 31. prosince 2020 hodlá společnost cílit na roční výplatu dividendy 33 procent konsolidovaného čistého zisku za daný účetní rok. Dividendy bude vyplácet v korunách.

„Nabídku akcií považujeme za příležitost pro naše investory účastnit se našeho rozvoje a úspěchu. Věříme, že společně s nimi dokážeme sehrát zásadní roli v očekávané konsolidaci segmentu ručních palných zbraní a stát se klíčovým partnerem pro ozbrojené složky a uznávanou prémiovou značkou v Evropě a USA. Výtěžek z prodeje akcií bude použit především k výstavbě nových výrobních kapacit ve Spojených státech,“ uvedl prezident společnosti Česká zbrojovka Group Lubomír Kovařík.

Jak zbraněmi dobýt Ameriku. Lidé se chtějí cítit bezpečněji, říká zbrojař

Skupina Česká zbrojovka Group je jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Společnost má své sídlo v tuzemsku a výrobní závody v Česku a ve Spojených státech.

Společnost CZG působí na devadesáti trzích po celém světě. Ve svých provozech v ČR a v USA zaměstnává zhruba 1 625 lidí. Vyrábí pistole, samopaly, útočné pušky nebo kulovnice.

,