Vláda letos plánuje snížit deficit veřejných financí pod požadovanou tříprocentní hranici HDP.

Vláda letos plánuje snížit deficit veřejných financí pod požadovanou tříprocentní hranici HDP. | foto: Petr Topič, MAFRA

Česká vláda by měla přestat šetřit, domnívá se Mezinárodní měnový fond

  • 202
Česko by nemělo při nynějším horším než očekávaném vývoji ekonomiky pokračovat v rozpočtovým škrtech. K dalším škrtům a mírné stabilizaci veřejných financí by podle zprávy Mezinárodního měnového fondu měla vláda přistoupit až po obnovení ekonomického růstu.

Na tiskové konferenci po pravidelné misi MMF to řekl vedoucí mise Masanori Jošida. Tuzemská ekonomika má podle MMF sice silné základy, nicméně nadále zůstává v recesi.

"Pro letošní rok je prognóza ekonomiky spíše slabá a zotavení ekonomiky proběhne postupně," uvedl Jošida. Dříve zveřejněné odhady MMF letos počítají s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta.

"K vyčkávací fiskální strategii vláda přitom nedávno přistoupila. Politika vlády je tak v souladu s doporučeními MMF," uvedl náměstek ministra financí Jan Gregor. Jde podle něj například o posílení prostředků Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Pokud by se situace tuzemské ekonomiky nadále zhoršovala a hrozila by deflace, doporučuje MMF zahájit mimo jiné devizové intervence. Dalším z doporučení je - při horším vývoji - i podpora hospodářství ze strany státu, respektive státního rozpočtu.

Podle zprávy MMF by vláda přitom měla být schopná letos ukončit proceduru kvůli nadměrnému deficitu, kterou vede s Českem Evropská komise. Vláda letos plánuje snížit deficit veřejných financí pod požadovanou tříprocentní hranici HDP.

MMF dále doporučuje provádět aktivní bankovní dohled tak, aby byla nadále zaručena dostatečná kapitálová přiměřenost a dostatek volných peněžních zdrojů. Stejně tak by měly kroky vlády směřovat k zlepšení podnikatelského prostředí a zlepšení situace na trhu práce.

Mise MMF se koná každoročně na základě stanov fondu. Návštěva odborníků z MMF se uskutečňuje v každém z členských států MMF. Zabývá se vývojem ve fiskální i měnové politice, vývojem finančního sektoru a strukturálními změnami.

,