Ke konci března evidovala Česká spořitelna celkem 3,15 milionu kusů vydaných aktivních platebních karet, z toho bylo 380 tisíc kreditních.

Ke konci března evidovala Česká spořitelna celkem 3,15 milionu kusů vydaných aktivních platebních karet, z toho bylo 380 tisíc kreditních. | foto: Profimedia.cz

Česká spořitelna mění poplatek za vedení účtu ke kreditní kartě

  • 702
Největší česká banka se minulý týden pochlubila nejen tím, že dokázala za čtvrtletí vydělat čtyři a půl miliardy korun. Držitelům svých kreditních karet Kredit+ totiž oznámila zavedení nového poplatku "za vedení kartového účtu".

"Ke kreditní kartě Kredit+ a jejímu kartovému účtu zavádíme nové služby a funkčnosti. V souvislosti s touto úpravou dochází rovněž ke změně některých poplatků," upozorňuje banka v dopise klientům.

Zákazníci tak budou muset bance platit poplatek 10 korun měsíčně, aniž by úvěrovou (neboli kreditní) kartu vůbec využívali. Spořitelna za to nabízí prodloužení bezúročného období o deset dní a argumentuje zrušením jiného ročního poplatku za vedení karty.

"V rámci nových obchodních podmínek rušíme u kreditní karty Kredit+ roční poplatek, který se dle typu karty pohyboval v rozmezí 120 až 300 Kč. Na druhou stranu zavádíme mírný měsíční poplatek za vedení kartového účtu ve výši 10 Kč bez ohledu na to, kolik karet k němu klient využívá," vysvětlil pro iDNES.cz Petr Podzimek z tiskového centra České spořitelny.

Výsledná cena tak podle něj pro některé klienty zůstává stejná, pro některé se dokonce sníží.

Čtenář iDNES,cz, který na změny sazebníku upozornil, však tvrdí, že žádný takový roční poplatek mu nikdy strháván nebyl. "Obecně klientům využívajícím kreditní kartu Kredit + byl účtován roční poplatek za využívání této karty. Určitá část klientů však měla vedení karty Kredit+ zdarma, například v souvislosti s využíváním Komplexního programu ČS," říká mluvčí a dodává, že těmto klientům nebude banka účtovat ani nový měsíční poplatek.

Úvěrové karty: dobrý sluha, ale drahý módní doplněk

Podle Patrika Nachera ze serveru Bankovnipoplatky.com je zavedení měsíčního poplatku pro banku marketingově uchopitelnější, než poplatek celoroční. "Deset korun vypadá v reklamě lépe než 120 Kč," říká Nacher.

Lidé podle něj často zapomínají, že ke kartě využívají poplatkových prázdnin či různých akcí. Pak je může poplatek najednou překvapit.

"Úvěrová karta je poměrně sofistikovaný nástroj, bývá výhodná pokud ji lidé využívají pozorně. Jestliže si ji však někdo pořídí jen jako módní věc, stává se drahou záležitostí," vysvětluje Nacher.

Úročení úvěrových karet je totiž velmi vysoké a bezúročné období, které se navíc netýká výběrů z bankomatu, nestihne využít až 80 procent lidí. Kromě úroků banka vydělá nejvíce na poplatku od obchodníků. To sice klienti nepocítí přímo, ale projeví se to v ceně zboží. "Oproti těmto částkám je desetikorunový poplatek směšný," uzavírá Nacher.

Ke konci března evidovala Česká spořitelna celkem 3,15 milionu kusů vydaných aktivních platebních karet, z toho bylo 380 tisíc úvěrových.