ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pošta kvůli koronaviru zatím neomezí přepravu zásilek mezi Českem a Čínou

  • 15
O omezení přepravy zásilek mezi Českem a Čínou kvůli šíření koronaviru zatím Česká pošta neuvažuje. Zásilky ale mohou mít zpoždění z důvodu omezení letů nebo železniční přepravy. K restrikcím dopravy zásilek již některé státy sáhly. Slovenská pošta oznámila, že od úterý pozastaví jejich přijímání do Číny.

„Vzhledem k tomu, že podle našich zjištění zásilky z Číny do České republiky a z ČR do Činy neohrožují zákazníky ani pracovníky České pošty, neuvažujeme o omezení přepravy jednotlivých zásilek,“ mluvčí pošty Matyáš Vitík.

„Je možné, že kvůli omezení letecké a železniční přepravy dojde ke zpoždění dodání zásilek z Číny,“ doplnil. Česká pošta podle něj sleduje doporučení ministerstva zdravotnictví, Světové poštovní unie (UPU) a dalších organizací. „Na další vývoj situace budeme adekvátně reagovat,“ sdělil Vitík.

Evakuovaní Češi jsou v Praze, letěli s nimi i lidé s příznaky koronaviru

Slovenská státní pošta pozastaví přijímání zásilek do Číny, včetně autonomních území Macao a Hongkong, zatímco doručování z Číny na Slovensko bude pokračovat beze změny. Zásilky z Číny na Slovensko ale mohou mít zpoždění.

Podle Slovenské pošty firma ke zmíněnému kroku přistoupila podobně jako jiné státy po zrušení nebo změně letů ze strany přepravců do Číny nebo z této nejlidnatější země, kde zmíněné nákaze podlehlo přes 360 lidí. Právě leteckou přepravu pošta označila za jeden z klíčových způsobů přepravy mezinárodních zásilek.

Pošta také upozornila, že kvůli zmíněným omezením v letecké přepravě a kvůli bezpečnostním opatřením lze předpokládat přinejmenším zpoždění zásilek z Číny na Slovensko. Mnoho Slováků dlouhodobě nakupuje zboží také v čínských e-shopech.

K omezení, nebo zrušení letů do Číny kvůli šíření koronaviru už přistoupila řada zemí včetně České republiky. Česká vláda v pondělí schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českem s platností od neděle 9. února na dobu neurčitou.

Novým typem koronaviru, který se od prosince šíří z čínského města Wu-chan, se již nakazilo přes 17 tisíc lidí a nejméně 362 jich nákaze podlehlo. Státy nadále přijímají opatření proti šíření viru, Světová zdravotnická organizace (WHO) však varuje před přílišným omezováním mezinárodního obchodu a dopravy.

,