Diskuze

Těžká debata a hodinové zdržení. ČNB zvýšila sazby, hypotéky podraží

Česká národní banka ve čtvrtek zvedla úrokové sazby. Základní sazba stoupla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Je to první zvýšení od loňského května. Centrální bankéři o rozhodnutí informovali ve čtvrtek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Už prodali ta eura, co koupili za 27? Teď jsou tak za 24,50, takže to máme ztrátu brachu za 180 miliard. A to se vyplatí.

2 1
možnosti

J91a13n 82C41e65p19e44k

6. 2. 2020 19:18

U ČNB je to čistě jen číslo. Nikde se to neprojeví. Nemluvím o oslabování nebo posilování Koruny. Mluvím o jejich nakoupených zahraničních měnách.

4 2
možnosti

Samozřejmě že se to projeví. Vždy se to projeví. Spekulanti se nabalíkují a někdo to zaplatit musí. V tomto případě jsme to zaplatili všichni, nižší kupní silou. Ale to není vidět na výplatní pásce , takže to nikomu moc nevadí.

5 0
možnosti

To, že si díky tomu půjčujeme levněji a máme tak levnější obsluhu dluhu, to nevidíte, co? To, že mzdy rostou výrazně právě proto, že je tu velká poptávka po lidech, taky nevidíte.

Vy máte utkvělou představu, že kdyby toho nebylo, bylo by všechno ostatní stejné a vy byste se měla lépe. A to je naprostá hloupost.

0 0
možnosti

To tedy nevidím. A hlavně je to nesmysl. Půjčujeme si možná i za zápornou úrokovou sazbu, ale tím, jak se koruna vrací do rovnovážného stavu, tak posiluje. Takže abyste to pochopil, tak tisícovka, kterou si dnes půjčíte, tak nemá zdaleka takovou hodnotu, jakou bude mít, až ji budete vracet. A to je důvod, proč nám investoři půjčují. Poptávka po lidech je tady vysoká, protože je tu pro investory levná pracovní síla. To, že mzdy pomalu rostou,

1 0
možnosti

je samozřejmě pozitivní, ale celý efekt skončí, až se cena práce vyrovná s okolními státy. K čemuž doufejme nedojde, protože by to znamenalo odliv investic. Takže jsme odsouzení být druhořadou montovnou.

Moje utkvělá představa není důležitá. Já pouze popisuji fakta. A faktem je, že tímto způsobem nebudeme konkurenceschopní nikdy. A ještě na nás vydělávají mnohem bohatší investoři z rozvinutých zemí.

1 0
možnosti

Klidně si nalhávejte, že lidé co dneska pracují v montovnách, by se staly inženýry v hi-tech fabrikách, kdyby tady ty montovny nebyly.

Faktem je, že ti, co něco umí, jsou konkurenceschopní už dneska a mají se naprosto srovnatelně s těmi okolními zeměmi. Komunistické socky, co se o sebe sami postarat nedokáží, ale hrozně je vytáčí, že na nich někdo jiný vydělává, se budou mít vždycky blbě. A mají se blbě i na tom západě. Jen jich tam je méně.

Že na vás vydělává nějaký investor, je jedno z jaké země, není nic špatného. Jen je potřeba také investovat. Ale tohle bohužel socialistickej človíček nepochopí. On si myslí, že bohatství mu má přiletět bez jakéhokoliv rizika, a že to je snad jeho právo být bohatý. A proto z něj až do smrti bude chudá závistivá socka.

1 1
možnosti
Foto

Přijde mi hloupé kupovat měnu, která měla díky řecké krizi vážný problém. Mohli koupit třeba dolar, tam by tolik neprodělali.

0 0
možnosti

Eurové obchody měly větší dopad, protože zároveň působily na obě strany. Naše obchody s eurovými zeměmi jsou mnohem vyšší než s dolarovými.

2 0
možnosti

Tak za to je odpovědná Singerova rada, že ?

0 0
možnosti