Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Česká ekonomika se loni kvůli krizi propadla o 4,3 procenta

  • 212
Kondice české ekonomiky loni výrazně oslabila. Může za to globální krize, která srazila výkonnost tuzemského hospodářství o 4,3 procenta. Ani v posledním čtvrtletí se jí nevedlo dobře, meziročně klesla o 4,2 procenta a oslabila i oproti třetímu kvartálu, kdy se očekával růst. Ekonomové jsou předběžnými výsledky ČSÚ zklamáni.

"Trh počítal s meziročním pádem pouze o 2,7 procenta a s mezičtvrtletním růstem o 0,9 procenta, takže dnešní čísla jsou hodně studenou ranní sprchou," komentoval čerstvý odhad Tomáš Volf ze skupiny Citfin.

Statistici dnes nerozkryli, proč výkon hospodářství v posledním kvartále namísto růstu oslaboval. Podle nich k tomu přispěla vysoká srovnávací základna v předchozím čtvrtletí. Přesnější údaje k vývoji HDP zveřejní 11. března.

Podle ekonomů však pokles v posledním čtvrtletí nasvědčuje, že domácí ekonomika sestupuje z cesty, která vede z recese. "Mizerný výsledek ekonomiky za poslední kvartál ukazuje, že oživení přijde se zpožděním a navíc bude nejspíše jen pozvolné, malé a velmi zranitelné," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Česká ekonomika letos posílí, ale zapotí se přitom

Rizika pro další vývoj jsou podle ekonomů velká. Ochota lidí nakupovat je slabá a v kombinaci s rostoucí nezaměstnaností, která se blíží deseti procentům, podkopává úvahy o růstu spotřebitelského apetitu v dalších měsících.

Investice firem navíc klesají a nijak dobře se nevede ani Německu, které je tahounem českého vývozu. Německá ekonomika v posledním čtvrtletí namísto očekávaného růstu stagnovala. Naděje na posilování kondice domácí ekonomiky jsou tak nízké.

I tak by však letos nemělo být tak špatně jako loni. Česká ekonomika by letos měla po loňském propadu mírně vzrůst, a to kolem jednoho a půl procenta.

"Tento růst bude ovšem způsoben pouze pozitivním příspěvkem na straně zásob, ostatní složky HDP by měly k růstu přispívat negativně. Důvodem je zejména očekávaný vývoj v eurozóně, ukončení šrotovného v zahraničí a také domácí fiskální restrikce s největším vlivem na spotřebu domácností," vysvětlil Jiří Škop z Komerční banky.

Ekonomiky eurozóny a Evropské unie se ve čtvrtém čtvrtletí nevyvíjely tak dobře, jak se předpokládalo. Ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím obě vzrostly pouze o 0,1 procenta, zatímco ekonomové v případě eurozóny čekali růst o 0,3 procenta. Meziročně se hospodářství eurozóny v posledním čtvrtletí roku 2009 propadlo o 2,1 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 2,3 procenta.

Německo, které je pro Českou republiku klíčovým obchodním partnerem, nevykázalo v posledním kvartále žádný růst. Ekonomové přitom se zlepšením počítali. V Německu klesla spotřeba a investice, soudí tamní statistický úřad. Meziročně se ale Německo propadlo o 1,7 procenta, což je naopak lepší výsledek, než se čekalo.

,