Lidé utrácejí za elektroniku. Za potraviny ale v červnu utratili méně.

Lidé utrácejí za elektroniku. Za potraviny ale v červnu utratili méně. | foto: Při nákupu myslete i na záruku, Profimedia.cz

Češi šetří na jídle, utrácejí za elektroniku

  • 11
Češi jsou při nákupech zdrženlivější, růst tržeb maloobchodů v červnu zpomalil na 1,4 procenta. Lidé kupovali méně potravin, růst naopak zajistily prodeje elektroniky a potřeb pro domácnost.

Meziroční tempo růstu tržeb maloobchodů v červnu zpomalilo na 1,4 procenta z květnových 2,5 procenta. Lidé více šetří. Někteří analytici pokles odůvodňují tím, že se silná koruna nepromítla do cen.

"Nejrychleji rostly tržby podílově málo významného maloobchodu provozovaného prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby. Pokračoval meziroční pokles prodeje potravin ve specializovaných prodejnách," uvedl Český statistický úřad.

K červnovému růstu tržeb přispěly nejvíce prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a prodejny ostatního nepotravinářského zboží.

"Pokud chtějí maloobchodníci dále udržet zájem lidí nakupovat, pak budou muset zlevnit zboží z dovozu a více reflektovat silnou korunu," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.