Obliba kreditních karet, spotřebitelských úvěrů a hypoték roste. Ilustrační foto

Obliba kreditních karet, spotřebitelských úvěrů a hypoték roste. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Češi se do čtyř let zadluží jako Němci

  • 18
Míra zadlužení českých domácností rok od roku stoupá a brzy dosáhne stejných hodnot, jaké má Německo. V současnosti je poměr bankovních půjček na příjmech domácností asi 35 procent, ještě před pěti lety to bylo třikrát méně.

"Trend je výrazně rostoucí," říká ekonom Vojtěch Benda z banky ING. I tak je ale míra zadlužení ve srovnání se západními zeměmi stále nízká, upozornil Benda.

Podle něj je to proto, že trh s úvěry je v Česku poměrně mladý. Dalším důvodem je i poměrně velký odpor k půjčkám, Češi nejsou na dluhové financování tak zvyklí jako lidé ze západních zemí.

Větší podíl úvěrů do budoucna předpokládá Benda i u firem, které jsou v současnosti zadlužené asi z 30 procent. Pro rok 2010 už to bude z poloviny.

Podle Bendy může trend růstu zadlužení zvrátit jen máloco - například nějaké strukturální změny, které se podepíšou na ekonomickém růstu, nebo šoky plynoucí z výkyvů cen ropy.

Naopak chuť pořizovat si věci na úvěr až tak nezáleží na tom, jaké jsou úrokové sazby. Češi jsou totiž podle Bendy líní nebo nejsou dostatečně schopní si zjisti, co to je úrok a jak se počítá.

Spíše než fakt, že úvěry jsou levné, pak na zvýšenou chuť utrácet na dluh působí efekt dohánění. "Lidé napodobují spotřební chování v sousedních státech," vysvětlil Benda.