Češi koupili méně nových aut než loni

  • 30
Za letošní první tři měsíce se v Česku kupovaly tradičně nejvíc škodovky. V prvním čtvrtletí Češi zaregistrovali 27 844 nových osobních aut, o 3 % méně než loni. Mladoboleslavská automobilka ovládla s 12 817 prodanými vozy téměř polovinu trhu, uvedl Svaz dovozců automobilů.

Statistikou nových registrací svaz od letoška nahradil dosud sledovaný přehled prodejů nových aut na českém trhu.

Proti minulému roku tak tempo přírůstků nových aut v českých garážích mírně zbrzdilo. Loni si Češi zaregistrovali o 869 vozů víc. Kromě škodovek si oblíbili i značky Renault, Volkswagen, Peugeot, Ford či Opel. Jejich prodeje ale na českou jedničku zdaleka nestačí. Pohybují se v rozmezí jednoho až dvou tisíc kusů.

Češi z osobních aut dávali přednost především těm menším. Rozhodl se pro ně každý druhý. Asi pětina před svým domem zaparkovala vůz střední třídy.

Poměrně hojně se kupovaly i lehké užitkové vozy. Jejich prodej stoupl o plnou čtvrtinu na víc než sedm tisíc. V této kategorii je se čtrnácti procenty trhu Volkswagen a ztrátu pouhých 19 automobilů na něj má Ford. Následují Renault, Peugoet a Škoda. Ta má s 561 vozy zhruba osm procent trhu.

Češi dále zaregistrovali i 1 716 nákladních automobilů, 119 autobusů a 1 506 motocyklů a mopedů.

I když registrací nových aut ubylo, lidé auta kupovali. Podle odhadu SDA se totiž zvýšil dovoz ojetin. Zatímco loni se za první tři měsíce na českých silnicích objevilo 21 890 ojetin, letos to za stejné období bylo téměř o šest tisíc víc, uvedla ČTK.