Uhlí - (c) profimedia.cz/corbis - Uhlí, těžba - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Češi chtějí razit doly v Kolumbii

  • 2
Ostravská stavební firma VOKD, která se věnuje mimo jiné i stavbám důlních projektů, se snaží prorazit na jihoamerické trhy. Firma, která je součástí těžební skupiny OKD, usiluje o zakázku na budování dolů ve střední části Kolumbie v provincii Bayacá.

"Je to oblast ve dvoutisícové nadmořské výšce, kde se ještě těží dosti primitivním způsobem - na rozdíl od severu země, kde se na těžbě podílí už dnes řada zahraničních firem," říká Vítězslav Zamarský, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj.

Je zároveň profesorem Vysoké školy báňské a na projektu s VOKD a školou spolupracuje.

Podle něj nyní kolumbijská strana hledá specialisty, kteří provedou v Bayacá geologický průzkum, a později se tu počítá s budováním dolů, dodávkami důlní techniky i školením personálu.

"Časem by se tu mohla postavit úpravna uhlí a koksovna, to vše je šance pro české firmy," říká Zamarský.

Ředitel VOKD Jan Březina potvrdil, že firma má o zakázky v Jižní Americe zájem. "Ředitel naší dceřiné společnosti ve Španělsku Josef Kaplan je členem chystané vládní výpravy do zemí Latinské Ameriky. Zúčastní se jednání o možnostech průzkumu a následného dobývání uhlí v této oblasti," řekl. Další podrobnosti však uvádět zatím nechce. 

VOKD už v zahraničí působí. Od počátku 90. let její specialisté stavějí uhelné doly a tunely ve Španělsku, kde VOKD dokonce založila dvě dceřiné firmy. Čeští těžaři začínali před třinácti lety ražbou chodby v Dole San Nicolas v Asturii na severu země, od té doby už v tamním podzemí vyrazili šedesát kilometrů důlních projektů.

Firma také postavila například skoro kilometrový železniční tunel u města Logrono, letos dokončila ražbu podzemních laboratoří na jaderný výzkum pod Pyrenejemi.

Podle Vítězslava Zamarského mají čeští těžaři po zkušenostech ze Španělska v Latinské Americe kromě Kolumbie ještě další možnosti. "Jisté šance se rýsují například v Chile," uvedl důlní specialista.