Peníze, koruna

Peníze, koruna | foto: David Votruba, iDNES.cz

Ceny v září klesly o 0,7 procenta, inflace zpomalila

  • 3
Inflace v září zpomalila na letos nejnižší úroveň. Oproti srpnu se ceny dokonce snížily o 0,7 procenta. Meziroční tempo růstu cen se dostalo na 2,7 procenta. Nejvíce se na tom podílely ceny zahraničních i tuzemských zájezdů a levnější pohonné hmoty.

David Navrátil z České spořitelny dokonce očekává, že česká inflace ještě klesne. "Do konce roku můžeme čekat ještě další pokles meziroční inflace, zhruba na 2,5%," řekl analytik.

V podstatné míře pokles ovlivnily ceny v oddíle doprava, které přešly z růstu o 2,6 procenta v srpnu na pokles o 2,0 procenta v září, napsal Český statistický úřad.

Na růst cen stejně jako před měsícem nejvíce tlačily ceny v oddíle bydlení, voda a energie. Zdražil především plyn o 24,6 procenta.

Dražší než před rokem byla také elektřina, jejíž cena se zvedla o 9 procent.

Analytici očekávali mírně vyšší inflaci, protože nečekali, že klesnou i ceny potravin. Podle Michala Brožky se nízké číslo projeví tak, že úrokové sazby alespoň na chvíli zůstanou stejné. "Zářijová inflace dokládá, že ČNB s budoucím zvyšováním sazeb nemusí spěchat," řekl Brožka.

To potvrzuje i názor Davida Navrátila. "Inflace je blízko odhadu ČNB. Nejdůležitější část inflace - poptávková inflace (inflace očištěná o vývoj cen potravin, pohonných hmot a regulovaných cen) - zůstala beze změny na 1,7 procenta. Z hlediska inflace tak nevidím důvod pro rychlý růst sazeb," vysvětlil analytik.