Zastavení růstu cen zemědělských produktů by mohl mít i pozitivní vliv na ceníky u potravin

Zastavení růstu cen zemědělských produktů by mohl mít i pozitivní vliv na ceníky u potravin | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Naděje pro spotřebitele? Ceny zemědělských produktů v srpnu začaly klesat

  • 2
Růst cen zemědělských a průmyslových výrobců se v srpnu, u stavebních prací nebo služeb pro firmy však pokračoval dá. Ceny v průmyslu klesly v meziměsíčním srovnání poprvé po sedmi měsících. I tak je většina cen ve srovnání s minulým rokem zhruba o čtvrtinu až polovinu vyšší.

Jak v pátek informoval Český statistický úřad (ČSÚ) narostly ceny v zemědělství v srpnu meziročně o 38,3 procenta. Ceny průmyslových výrobců byly o 25,2 procenta vyšší než před rokem a stavební práce zdražily o 13,4 procenta. Ceny tržních služeb stouply proti loňskému srpnu o 6,5 procenta. Meziročně se ceny všech výrobců zvyšují nepřetržitě skoro od začátku loňského roku.

Nicméně v meziměsíčním srovnání ceny zemědělských a průmyslových výrobců v srpnu klesly, a to o 2,3 procenta, respektive o 0,1 procenta. Ceny v průmyslu šly dolů v meziměsíčním srovnání poprvé po sedmi měsících. Stavební práce naopak proti červenci zdražily o 1,3 procenta a služby pro firmy o 0,8 procenta.

V zemědělství rostly meziročně ceny v srpnu zejména v rostlinné výrobě. Proti loňsku byly vyšší o 47,4 procenta. Obiloviny meziročně zdražily o 58,3 procenta, olejniny o téměř 43 procent a ovoce o dvě pětiny.

V živočišné výrobě byly ceny meziročně vyšší o 28 procent. Ceny vajec a mléka stouply o více než 30 procent. U skotu, drůbeže a jatečných prasat se ceny oproti loňskému srpnu zvýšily zhruba o čtvrtinu.

V průmyslu meziročně zdražily zejména energie, jejichž cena vzrostla o 53,3 procenta. Bez započtení energií stouply ceny v průmyslu o 16,4 procenta. „Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu se zvýšily o 54,3 procenta, chemických látek a výrobků o 38,9 procenta,“ uvedl ČSÚ. Potravinářské výrobky, nápoje a tabák zdražily o 22,6 procenta.

Ceny stavebních prací se v srpnu podle odhadu ČSÚ meziročně zvýšily o 13,4 procenta. Materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví za rok zdražily zhruba o 19 procent.

Tržní služby pro podniky v srpnu stouply meziročně o 6,5 procenta. Ceny za reklamní služby a průzkum trhu vzrostly o pětinu, za služby v oblasti zaměstnání o 18,9 procenta a za skladování a podpůrné služby v dopravě o 15,7 procenta.

Jak k situaci mají spotřebitelé přistupovat?

,