Cenu ropy určuje Irák a Venezuela

Na nejvyšších úrovních za posledního zhruba čtvrt roku drží ceny ropy obavy z války v Iráku a hrozba masových stávek ve Venezuele. Od poloviny listopadu vzrostly ceny strategické suroviny o pětinu a barel ropy Brent se v současnosti na londýnském trhu prodává asi za 29 dolarů. Barel v New Yorku prolomil dokonce hranici 31 dolarů.

"Všechny ty řeči o válce vystrašily mnoho lidí," přiznává newyorský obchodník s ropou. "Je to hlavně americká a britská kritika irácké zbrojní deklarace, co žene ceny vzhůru," doplnil jeden z jeho kolegů.

Spojené státy tvrdí, že dosud nevidí žádný náznak irácké ochoty odzbrojit. Britové, jako nejbližší spojenec Washingtonu, se už viditelně začali připravovat na válečný konflikt. Podrobnosti ZDE.

Vedle obav z války v Iráku se přiostřuje situace rovněž v jižní Americe. Stávkující Venezuelané škrtí už osmnáctý den v řadě export ropy ze země. U pobřeží čeká nyní na naložení asi 40 tankerů.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher uvedl, že se situace rychle zhoršuje a varoval, že další polarizace napětí mezi příznivci a odpůrci prezidenta Cháveze by mohla vyústit v otevřené násilí.

Venezuela přitom obstarává zhruba 13 procent amerických dovozů ropy.

,