Castro: Cukr už Kubu živit nebude

  • 4
Tři století vládla zemědělství karibského ostrova jediná plodina - cukrová třtina. Tato éra končí. Podle kubánských úřadů byla letošní úroda nejhorší za sto let a sucha prý ohrožují i příští sklizeň. "Tato země už nikdy nebude žít z cukru," citovalo prezidenta Castra zpravodajství N24.

Pěstování třtiny podle Castra patřilo do časů otrokářství a doby, kdy země byla plná polovičních analfabetů. Ekonomická budoucnost Kuby prý patří službám a produktům s přidanou hodnotou.

Kromě turistiky, která patří k největším zdrojům deviz do státní kasy, bude podle kubánských expertů zemi živit hlavně ropa. Její těžba vzrostla v roce 2003 zhruba o čtyři procenta.

Kubě ostatně nezbývá nic jiného, než se zaměřit jinam. Už v letech 2001 byla sklizeň cukrové třtiny mimořádně nízká a každým rokem se zhoršuje.

To vyvolalo v roce 2003 i dosud nevídaný jev - Kuba musela importovat cukr pro vnitřní spotřebu, aby mohla splnit mezinárodní exportní závazky, uvádí na svých stránkách české ministerstvo zahraničí.

Sucho posledních osmnácti měsíců má na svědomí nejen bezkonkurenčně nejhorší úrodu třtiny od roku 1909, ale ohrozí i úrodu příštího roku, varují kubánské úřady.

Loni Kuba vyprodukovala 2,5 milionů tun třtiny, letošní odhady mluví jen o 1,5 milionu. V sedmdesátých a osmdesátých letech se přitom v zemi ročně vypěstovalo kolem sedmi milionů tun, připomíná internetové zpravodajství N24.

Kuba prodává zhruba 700 tisíc tun do zahraničí, především do Ruska a Číny. Rusko se už poohlíží po novém dodavateli, kterým by mohla být Brazílie. V letech 2002 až 2003 skončilo na komunistickém ostrově 71 ze 156 cukrovarů.

,