Panelový dům na sídlišti Broumovská.

Panelový dům na sídlišti Broumovská. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Byty v panelácích zdražily o 50 procent, nedosáhne na ně ani střední třída

  • 889
Panelové byty jsou nejdostupnějším typem bydlení v Česku. V posledních letech však podražily tak, že na ně často nedosáhne ani střední třída. Podle statistik oslovených realitních kanceláří podražily panelové byty o desítky procent. Data z realitky RE/MAX hovoří v průměru dokonce o 53 procentech.

Až 66 tisíc korun se dnes platí za metr čtvereční při koupi bytu ve starším pražském paneláku. V Jihlavě, kde před pěti lety stál metr 16 tisíc, se cena vyšplhala na 29 tisíc korun.

Najděte si nejvýhodnější hypotéku na trhu ještě dnes

Nedostatek nabídky a vysoká poptávka po vlastním bydlení prodražuje všechny typy bytů napříč celou Českou republikou. Panelových bytů je však na trhu stále nejvíce, v některých oblastech jsou jedinou variantou a z celé nabídky jsou cenově nejdostupnější, proto je o ně největší zájem.

Podle společnosti Fincentrum Reality vzrostl zájem o byty v paneláku za rok o čtvrtinu. „Důvodem je nedostatek novostaveb na realitním trhu a přirozená fluktuace mezi rodinami, kdy mladý pár očekávající přírůstek hledá více místa. Následně však zjistí, že na výstavbu domu nebo usídlení v novostavbě nejsou prostředky, a tak zvolí byt v panelovém domě,“ vysvětluje provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík s tím, že nejvíce se prodávají byty kategorie 3+kk.

Standardy v panelových domech rostou, s nimi také ceny

Podle generálního ředitele realitní sítě Century 21 Lubomíra Milka se panelové byty zdražují také proto, že řada z nich prošla revitalizacemi a standard v některých panelových domech se výrazně zvýšil. „Panelové domy se staly dobrou alternativou pro ty, kteří nemají rozpočet na bydlení v novostavbách,“ sdělil MF DNES Milek.

Bydlení na panelových sídlištích se prodraží v celé republice, od Prahy až po Ústí nad Labem

Podle Fojtíka se lidé už také méně bojí rekonstrukcí, a tak pro ně nejsou překážkou nemovitosti v původním stavu, což bývají právě panelákové byty. „Obecně se dá říct, že byty v panelácích zažívají renesanci a rekonstruují se jako na běžícím páse,“ dodal Fojtík.

Realitní kancelář RE/MAX zaznamenala nejvyšší nárůst cen paneláků v Jihlavě, Liberci a Zlíně. V Jihlavě ceny podnítil především rozvoj velkých firem a továren v okolí. Od roku 2013 vzrostly tamní ceny o 80 procent.

„Není výjimkou, že lidé, kteří neseženou bydlení v Jihlavě, dojíždějí za prací denně i 50 kilometrů. Podobně jako v jiných lokalitách, tak i v Jihlavě je velká poptávka a malá nabídka. Malá garsonka, která v roce 2013 stála okolo 700 tisíc, se dnes prodává za zhruba 1,2 milionu korun,“ tvrdí mluvčí RE/MAX Tomáš Hejda.

Lidé nechtějí dojíždět, hledají byty

Zvýšenou poptávku po bytech v Liberci podle něj způsobila nová průmyslová zóna. Ve Zlíně naopak byty podražily, protože si studenti zvykli bydlet v soukromí. „Místní VŠ roste, zvyšuje se tedy poptávka po bytech na pronájem. Dalším důvodem jsou pracovní příležitosti. Zlín nabízí velmi zajímavé platové podmínky, jistotu práce a jsou zde zajímaví zaměstnavatelé. Část okolí dojíždí, část naopak hledá bydlení přímo ve Zlíně,“ dodal Hejda. Podle Fincentrum Reality zdražily panelové byty za posledních pět let maximálně o 25 procent.

Největší zdražení společnost pozoruje v ekonomicky rychle rostoucích lokalitách, jako je okolí továrny Škody Auto v Mladé Boleslavi. V Praze nejvíce zdražují byty na velkých sídlištích. Ceny vzrostly podle RE/MAX v průměru o 54 procent. Největší zdražení zaznamenala kancelář v lokalitách Flora, Chmelnice a Jarov.

 „V této oblasti je panelových bytů jen velmi málo. Je to skvělá lokalita v širším centru Prahy, která nabízí veškeré příležitosti k příjemnému bydlení. Má navíc zajímavý potenciál i do budoucna,“ uvedl Hejda. Ostatní oslovené realitní kanceláře tak velké zdražení v těchto lokalitách nepotvrdily. Společnost M&M reality například pozoruje největší nárůst cen u těch bytů, které dříve patřily k nejlevnějším.

„Obecně lze říci, že ceny vzrostly o desítky procent. Zaznamenal jsem extrémní případy, kdy klient koupil před pěti lety byt 3+kk na sídlišti Stodůlky za zhruba 2,3 milionu korun a nedávno jej prodal za 4,3 milionu,“ řekl oblastní ředitel M&M reality pro Prahu Jan Martina.

Klienti Maxima Reality nejvíce poptávají bydlení na sídlištích Chodov, Pankrác, Stodůlky, Kobylisy nebo Prosek. „Levnější byty na- opak najdete v okrajových částech Prahy – Černý Most, Bohnice, Písnice nebo Počernice,“ radí zájemcům o bydlení obchodní ředitel Maxima Reality Goran Andonov.