Bush zrušil sankce na obchod s Libyí

  • 1
Americký prezident George Bush formálně zrušil obchodní embargo, které Spojené státy uvalily na Libyi. Severoafrické zemi se tak má dostat odměny za to, že se vzdala zbraní hromadného ničení. Tak krok odůvodnilo americké ministerstvo financí na svých internetových stránkách.

Část sankcí zrušil Bush už v dubnu. Jeho poslední rozhodnutí odstranilo i čtyři dekrety, které například omezovaly leteckou obchodní dopravu mezi oběma zeměmi. Zároveň uvolnil ze zmrazených kont libyjské vlády v USA částku kolem 1,3 miliardy dolarů.

Významnou změnou je i zrušení zákazu obchodu s ropou. Americké firmy tak mohou z Libye poprvé po 18 letech nakupovat ropu a zároveň v této zemi investovat.

Podle tiskového tajemníka Bílého domu Scotta McClellana ocenil prezident Bush "významné kroky během posledních devíti měsíců, které směřují k eliminaci chemických, biologických a nukleárních zbraní".

"Obavy ze zbraní hromadného ničení už nepředstavují překážku normalizace americko-libyjských vztahů," řekl agentuře AP.

Embargo vyhlásil ve druhé polovině osmdesátých let americký prezident Ronald Reagan. Odůvodnil ho sérií útoků, za kterými podle amerického přesvědčení stála právě Libye.

V platnosti ale dále zůstávají obchodní omezení, která se vztahují na boj s terorismem.

,