Burzy vydržely v růstu jen dva dny. Nyní opět ztrácejí.

Burzy vydržely v růstu jen dva dny. Nyní opět ztrácejí. | foto: ČTK

Burzy opustil optimismus, pražská se propadla o téměř osm procent

  • 40
Na burzy se vrátil neklid a obavy z recese. Akcie ve světě i v Praze začaly po dvou dnech posilování opět nabírat ztráty. Tuzemská burza oproti úterý odepsala téměř osm procent. Nejvíc ji táhly dolů realitní tituly.

Na pražské burze se propadly všechny tituly. Nejvíc ztratily akcie realitní firmy Orco a autobazarů AAA - téměř 15 procent. Nejméně, necelé jedno procento, odepsala Zentiva.

"Obchodování na pražské burze je dnes opět pod taktovkou globálního sentimentu, když prudké růsty z úvodu týdne vedou investory k vybírání krátkodobých zisků," uvedl ve středu Pavol Mokoš ze společnosti Patria Direct.

Oslabily i světové akciové trhy. Příznivou náladu, o kterou se na počátku týdne postaraly vlády světových zemí razantními kroky na podporu bankovních systémů, dnes vystřídaly rostoucí obavy, že ani taková opatření nezabrání recesi globální ekonomiky.

Vývoj hlavního indexu PX na pražské burze.

Akcie na evropských trzích dnes obnovily prudký pokles a jejich hlavní index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 6,7 procenta. I přes silný růst na začátku týdne ztrácí index od začátku roku asi 40 procent. Investoři se dnes ve strachu z ekonomického poklesu zbavovali především akcií těžebních firem a průmyslových koncernů.

Výkyvy zažily akcie na Wall Streetu. Trh vystrašila zpráva o tržbách maloobchodníků v USA, které klesly o 1,2 procenta. Očekávalo se totiž, že se sníží jen o 0,7 procenta. Investoři se tak obávají, že země míří do recese.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o 3,5 procenta na 8 985 bodů a index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ snížil na 1 721,3 bodu se ztrátou 3,25 procenta. DJI se ale krátce po poledni vrátil nad 9 000 bodů, vyplývá z internetových stránek Yahoo! Finance.

"Je to začátek konce finanční krize. Za ní se však rýsuje globální recese," řekl agentuře Reuters Emmanuel Morano z pařížské firmy La Francaise des Placements.

Obavy z recese se však vrátily už v úterý na americké trhy, kde tituly téměř celý den posilovaly. Dow Jonesův index skončil úterní obchodování se ztrátou 0,82 procenta. Pražská burza posílila v úterý o více než 10 procent. - čtěte více o posilování burzy

Koordinovaný krok evropských zemí ke stabilizaci finančních trhů uklidnil burzy na necelé dva dny. O víkendu se členské země eurozóny dohodly, že uvolní peníze na podporu svých ekonomik. - více čtěte Německo a Francie pustí bankám stovky miliard
,