Martin Pecina

Martin Pecina | foto: Radek Miča, MF DNES

Buď dohoda, nebo šetření, vzkázal Pecina plynařům

  • 4
"Chovají se hrozně," prohlásil v úterý šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina na adresu plynárenského obra RWE Transgas. Pecina se sešel s šéfem plynárenské firmy Ulrichem Jobsem, aby si vysvětlili, proč RWE zvýšila třem desítkám největších odběratelů ceny na příští rok zhruba o 47 procent.

ČTĚTE TAKÉ: PECINA SI POSVÍTÍ NA PLYNAŘE

Ceny pro menší spotřebitele, které zatím reguluje nezávislý energetický úřad, podle propočtů úřadu vzrostou méně než o polovinu, zhruba o 17 procent. Důvodem růstu je především zdražení ropy i plynu na světových trzích.

"Chceme do konce tohoto měsíce vědět, jestli se RWE s velkými zákazníky na cenách nějak dohodne. Pokud ne, zahájíme správní řízení," řekl Pecina.

RWE Transgas ovládá 99 procent českého trhu s plynem, a proto chce antimonopolní úřad prošetřit, zda zneužívá svého postavení. Výsledkem může být pokuta pro plynaře ve výši až 10 miliard korun.

"Jsme přesvědčeni o tom, že naše ceny jsou nastaveny správně a odpovídají světovému vývoji," říká mluvčí RWE Martin Chalupský.

Antimonopolní úřad chce využít k případnému šetření plynařů podklady od regulátora energetického trhu. Tomu se podle zdroje z tohoto úřadu nelíbí především velký meziroční růst cen, který RWE napočítala velkým zákazníkům za takzvanou rezervaci kapacity. V celkovém objemu jde údajně o navýšení příjmu plynárenské firmy v miliardách korun.