Hmyz | foto: Radek Miča, MF DNES

Brouky jednou budou z nouze jíst i Češi, předvídají brněnští vědci

  • 117
Komu při představě brouka nebo housenky běhá mráz po zádech, měl by si raději zvykat. Vědci z brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity totiž přišli s receptem, jak vyřešit budoucí potravinové krize lidstva. Má jím být entomofagie - tedy pojídání hmyzu.

"Hmyz se v budoucnosti stane běžnou součástí jídelníčku, a to i v České republice. Jen zatím nedokážeme odhadnout, jak blízká budoucnost to bude," řekla dnes odborná asistentka zoologického ústavu Marie Borkovcová.

Hmyz je podle ní výborným zdrojem aminokyselin, zdraví příznivých tuků, minerálů a chitinu, který může sloužit jako náhrada vlákniny.

Člověk ve své prehistorii prý hmyz jedl zcela běžně. "Než se lidé stali lovci, byli sběrači," upozornila Borkovcová. Do dnešních dnů požívání hmyzu přetrvalo nejen u mnoha přírodních národů, ale také v Mexiku a v jihovýchodní Asii. Dokonce jedna česká kuchařka z roku 1920 nabízí recept na polévku z chroustů.

Hmyz

Nejlepší jsou cvrčci v karamelu
Spektrum receptů z hmyzu je široké. Šéfkuchař brněnské restaurace Noemova archa Petr Ocknecht zná například opečené šváby po provensálsku, pečený chléb s cvrčky nebo dezerty i jiná jídla připravovaná z moučných červů. K poživatelným druhům patří i sarančata, larvy včel i vosíků a mravenci, kteří jsou zdrojem železa.

Hmyz

Hmyzu by se měli vyhnout lidé, kteří mají alergii na mořské plody. Nikdo by také neměl sbírat hmyz v přírodě. Mnoho druhů je chráněných, jiné jsou jedovaté, další mohou obsahovat pesticidy.

Jedinci určení k jídlu se pěstují v uzavřených, hygienicky bezpečných chovech. Lidé také nemají očekávat chutě, které již znají. "Hmyz nechutná jako kuře prostě proto, že to není kuře," upozornila Borkovcová.

Průkopníkem nauky o hmyzu jako lidské potravě na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě byl entomolog Dalibor Povolný. První veřejnou přednášku, jejíž součástí byla hmyzí ochutnávka, uspořádal v roce 2002. Od té doby jeho pokračovatelé provádějí rozbory některých běžných druhů hmyzu.

Borkovcová sama hmyz s oblibou jí a připravuje ho i doma. "Jídlo, ve kterém je hmyz, jíme přinejmenším několikrát do měsíce," uvedla její dcera Martina Bednářová. Nejraději prý má cvrčky v karamelu.

Poobědvali byste brouky?

celkem hlasů: 2152

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 20. května 2008. Anketa je uzavřena.

Nikdy bych se jich nedotkl/a.
Nikdy bych se jich nedotkl/a. 1197

Jen kdyby to ve společnosti bylo běžné.
Jen kdyby to ve společnosti bylo běžné. 638

Ano, už jsem je ochutnal/a.
Ano, už jsem je ochutnal/a. 317

Jen kdyby to ve společnosti bylo běžné. Ne, nikdy bych se jich nedotkl/a.

,