Brooklynský balíček rozechvěl burzy

  • 3
Obavy z teroristických útoků se stejně jako loni na podzim přelily i na světové burzy. Podezřelý balíček na Brooklynském mostě a varování amerických úřadů oslabily evropské akcie měřené indexem FTSE Eurotop 300 o 1,5 procenta. Roste naopak cena zlata.

"Lidi zajímá, co se děje na Brooklynském mostě. Navíc se to stalo pár dní poté, co viceprezident Cheney varoval před možností dalších teroristických útoků," řekl analytik jedné evropské investiční banky.

"Dá se čekat, že ty nejjistější formy investic posílí. Jako třeba zlato," dodal. A investoři opravdu hledají bezpečí. Cena zlata vyšplhala na nejvyšší úroveň za posledního dva a půl roku.

Situace se o něco zklidnila poté, co policie po hodině most znovu otevřela a oznámila, že v balíčku žádná výbušnina nebyla. Ztráty amerických burz se tak po zahájení obchodů pohybovaly v desetinách procenta.

Nejistota ale přetrvává. "Rozhodující bude, zda se teroristické hrozby nějak odrazí ve zpomalení hospodářského růstu. Dokud nebude zřejmé, jaká ta rizika vlastně jsou, negativní atmosféra bude přetrvávat," míní James Volk z brokerské společnosti D.A. Davidson & Co.

Brooklynský most byl uzavřen krátce před středečním rozedněním poté, co na něm policisté nalezli podezřelý balík. Americký viceprezident Richard Cheney navíc uplynulý víkend sdělil, že další útoky proti Spojeným státům jsou "téměř jisté". V úterý následovala zpráva FBI upozorňující na možné útoky na symboly a dominanty města New York.

Podrobnosti o Brooklynském mostu a zprávě FBI sledujte ZDE