Zaměstnanci firmy Whittaker si nejspíš budou muset hledat novou práci

Zaměstnanci firmy Whittaker si nejspíš budou muset hledat novou práci | foto: (c) profimedia.cz/corbis, Profimedia.cz

Britská firma vzala stroje a zmizela z Chomutova

  • 25
Desítky zaměstnanců britské firmy Whittaker, která doposud v Chomutově vyráběla přívěsy ke kamionům, včera zamířily na pracovní úřad. Jsou zmatení z toho, že se v pondělí nedostali do zaměstnání. Firma podle všeho přes víkend odvezla stroje, aniž by o tom zaměstnanci předem cokoliv věděli.

"Dnes tady byla řada zaměstnanců firmy, další telefonovali. Od loňského roku ale tyto záležitosti řeší inspektorát práce. Jeho pracovníci tady zjišťovali situaci a s lidmi hovořili," řekl včera Pavel Herkomer z chomutovského úřadu práce.

Zaměstnanci Whittakeru se zřejmě budou muset smířit se ztrátou pracovního místa. Nástup do jiného zaměstnání jim ale může komplikovat například to, že dosud neobdrželi ani výpověď, ani zápočtové listy. Jeden ze zaměstnanců zase neměl komu předat ukončení pracovní neschopnosti. Směrem k úřadu práce se zatím ale firma nijak neprovinila.

"Výplatní termín pro lednovou výplatu je do 15. února. Pokud by zaměstnanci nedostali výplatu do poloviny března, mohou o peníze zažádat na pracovním úřadu. Pak by se celou záležitostí začalo zabývat naše oddělení insolvence," popsal momentální stav Herkomer.

Zaměstnanci podali trestní oznámení
Whittaker má sice zákonnou povinnost o ukončení činnosti a propuštění všech zaměstnanců pracovní úřad informovat, ale zatím tak neučinil. Jiné závazky vůči úřadu práce nemá, protože nedostával žádnou dotaci na pracovní místa ani nevyužíval rekvalifikačních programů.

Zaměstnavatel může dělníky ponechat určitou dobu doma za sníženou mzdu. Zda toho majitel firmy Yan Whittaker využil, se včera nepodařilo ověřit. Podle vyjádření jednoho ze zaměstnanců už ale policie převzala jejich trestní oznámení proti zaměstnavateli.