British Airways se měly údajně domlouvat s konkurencí na cenách letenek.

British Airways se měly údajně domlouvat s konkurencí na cenách letenek.

British Airways čelí vyšetřování kvůli možnému kartelu

Na obchodní politiku aerolinek British Airways si posvítí vyšetřovatelé. Americké a britské úřady totiž firmu podezírají z kartelu. British Airways se měly údajně domlouvat s některými dalšími leteckými přepravci na stanovování cen letenek a pravděpodobně i palivových příplatků.

O vyšetřování musely informovat samy British Airways, jejichž akcie se obchodují na burze. Kurz akcií se po oznámení o více než pět procent snížil. Aerolinky v tiskové zprávě také uvedly, že po dobu vyšetřování budou na nucené dovolené obchodní ředitel Martin George a šéf komunikace Iain Burns.

Podezřením na uzavření kartelu se začal zabývat britský úřad Office of Fair Trading (OFT), který dohlíží na poctivost obchodních praktik, spolu s příslušným odborem amerického ministerstva spravedlnosti.

Zástupci British Airways podle agentury Reuters pouze uvedli, že společnost podniká tak, aby byly veškeré její aktivity v souladu se soutěžním právem. Nic jiného aerolinie k vyšetřování sdělovat nechtějí.

Mluvčí úřadu OFT potvrdila, že vyšetřování začalo, bližší informace ale odmítá sdělit. Zatím tedy není jasné, kterých dalších přepravců se vyšetřování týká.

,