Do nových botasek se pustil zlínský výrobce obuvi Vasky. (14. července 2023)

Do nových botasek se pustil zlínský výrobce obuvi Vasky. (14. července 2023) | foto: Vasky

Zachráněné botasky dostaly facelift. Trikolora národních barev však zůstává

  • 62
V březnu obuvnická firma Vasky zachránila značku Botas, která se ocitla v likvidaci. Pod rukama zlínského obuvníka prošla rebrandingem a aktuálně představuje redesign původního modelu botasek Classic. Nová vizuální identita čerpá z historie značky, zároveň reflektuje moderní trendy současnosti.

Proces zavedení výroby a vývoje nových vzorů je dlouhý proces trvající minimálně několik měsíců. Současné vedení firmy Botas nyní odhaluje rebranding značky i redesign původního modelu botasek. „Prvním modelem, ve kterém pokračujeme, je vzor Classic s historií sahající do 70. let minulého století. Zároveň ho vnímáme jako ikonický, obzvlášť v barevné kombinaci trikolory, se kterou je firma Botas historicky spjatá,“ uvádí nový majitel značky Václav Staněk.

Modely Botas zrevidujeme. Něco přidáme, jiné zmizí, říká majitel Vasky

Nová vizuální identita firmy Botas čerpá z historie značky i současných trendů. Využívá trikoloru národních barev, která byla pro značku vždy symbolická. Tu doplňuje o výrazné energické barvy (žlutá, zelená, černá) a geometrické tvary, které jsou neodmyslitelnou součástí herních ploch a odkazují tak na sportovní historii Botasu.

U loga značky zůstala zachována podstata, jen prošlo modernizací. Počáteční písmeno „B“ například připomíná píšťalku rozhodčích.

Botas sice právně odkoupila firma Vasky, majitel má však v plánu vést značky odděleně. Vytvoření webu nebo zavedení kamenných prodejen není otázkou měsíce, první fáze tak bude probíhat v synergii. Redesignované botasky si zákazníci mohou prozatím zakoupit na webu Vasek.

Líbí se vám design znovozrozených botasek?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 21. července 2023. Anketa je uzavřena.

„Za sebou máme kus práce, ale ještě větší část nás čeká. Botas je českou obuvnickou legendou. Neměla by ale žít ve stínu své dřívější slávy. Je načase ukázat, že botasky mají i dnes co nabídnout. Vždyť legendy přece žijí věčně. Příběh tedy nekončí, ba naopak – teprve začíná,“ zakončuje Václav Staněk, majitel značek Botas i Vasky.

Drama až do konce

Kvůli zdražení energií byla v minulém roce uzavřena výroba legendární obuvi značky Botas na Chrudimsku. V lednu 2023 společnost Benal, která vyráběla nejen botasky, ale také lední brusle a běžkařské boty, na sebe podala likvidaci a spolumajitel a předseda správní rady František Nestával zvažoval přesun výroby i prodej značky. Záhy na to projevilo o značku zájem několik firem.

Mezi nimi i zlínská značka Vasky, ta ovšem neměla dostatek financí, a tak vyčistila své sklady a prodala za pouhý týden 8 tisíc párů bot. Po měsíci pak firmu Botas přebírá Václav Staněk a Botas se vyrábějí pod hlavičkou Vasky.