Benzin, nafta, čerpací stanice

Benzin, nafta, čerpací stanice | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Benzina zlevnila až o korunu na litr

  • 25
Benzinový šok opadl a na novou situaci už začínají reagovat i pumpaři. Největší prodejce pohonných hmot v Česku, společnost Benzina, začal snižovat ceny. "Ceny se liší podle regionů, místy se zlevňovalo až o korunu," řekla mluvčí Benziny Lenka Svobodová a dodala, že zlevňování začalo v úterý.

Podle ekonomů stojí za poklesem cen zlevnění ropných produktů na evropské burze v Rotterdamu. Právě ty před dvěma týdny vytáhly ceny přes víkend vzhůru o několik korun. - více zde

V reakci na vývoj na burzách snížili své ceny i dovozci pohonných hmot do Česka. Ti od úterka nabízejí benzin o 1,50 až 1,60 koruny levněji než minulý týden.

Benzin se podle posledních údajů agentury Webfarm prodává za 33,20 koruny za litr. Nafta stojí 30,60. To je ve srovnání s nedělními údaji o čtyři haléře méně u benzinu. Cena nafty se vydala směrem dolů poprvé v úterý a ve srovnání s pondělkem klesla o dva haléře.

Ceny začaly klesat i v okolních zemích. Po hrozbě rakouské vlády, že zavede zvláštní daň, pokud pumpaři nezlevní, snížily v Rakousku ceny BP, OMV i Shell až o tři eurocenty na litr. - více zde

Nižších cen se dočkali i Slováci. "Mohu potvrdit, že i my jdeme s cenou dolů zhruba o korunu," citoval slovenský portál Pravda tiskovou mluvčí Slovnaftu Kristínu Félovátovou.

Ceny benzinu v uplynulých dnech klesly i v dalších zemích EU. Vysoké ceny paliv se však stále nelíbí Britům, kteří kvůli tomu protestují před branami rafinerií. V důsledku hrozeb demonstrantů se tvoří dlouhé fronty před čerpacími stanicemi, napsala ČTK.

,