Benzin zdraží, cena stoupne o korunu

  • 110
Vyděšené světové trhy s ropou Čechům zřejmě pěkně znepříjemní návrat z dovolené. Už v nejbližších dnech se má benzin i nafta zdražit zhruba o korunu za litr. "Šílené zdražování" ropy, jak jej včera charakterizoval jeden z šéfů OPEC, už totiž zasáhlo i starý kontinent.

Přichází zdražení nafty a poté i benzinu, a to už zřejmě tento týden.

"Už dnes nakupujeme za dražší ceny, nejde čekat dál, vždyť ropa i ropné produkty na světových burzách zdražují nepřetržitě celý červenec," uvedl včera zdroj z vedení rakouské firmy OMV, což je druhý nejvýznamnější distributor pohonných hmot v Česku. I Benzina potvrdila zdražení.

Ještě včera byla průměrná cena benzinu Natural 27,20 za litr. Na tento týden však distributoři chystají zdražení nejméně o korunu a další bude zřejmě následovat.

Trh s ropou totiž postihla žízeň, která už způsobila zdražení téměř o 35 procent ve srovnání s loňským rokem. Dodavatele ropy v různých koutech světa stíhá jedna politická rána za druhou.

Dodávky z Iráku například neustále přerušují útoky, včera způsobili sabotéři výbuch na nejvýznamnějším iráckém ropovodu. Ruskou ropu zase ohrožují spory prezidenta Putina s gigantem Jukos. Saúdská Arábie či Rusko nestíhají stavět nové ropovody a těžební zařízení.

"Geopolitická situace se v dohledné době určitě nezlepší," řekl ropný expert firmy Investec Bruce Evers agentuře Bloomberg.

Drahé palivo už začalo ukousávat jak z peněženek lidí, tak z bankovních kont podniků. Jak se zdražuje palivo pro podniky i benzin pro řidiče, nezbývají peníze na další nákupy a začíná klesat spotřeba, a tím i ekonomický růst.

Londýnští ekonomové věští, že svět se kvůli tomu příští rok může propadnout do recese.