Belgičané investují v Kunovicích 350 milionů

Belgičané zaměstnají v Kunovicích u Uherského Hradiště až osmdesát lidí. Společnost Meister Group tu rozjíždí výrobu dílů pro automobilový a letecký průmysl. Postupně tu chce firma investovat přes 350 milionů korun, uvedla agentura CzechInvest.

"S rostoucím zájmem automobilek o Českou republiku přirozeně roste i zájem jejich subdodavatelů. To posiluje i pozici našeho nového závodu v Kunovicích, který by měl v budoucnu pokrývat až pětinu veškeré produkce skupiny Meister," říká Jean Delfosse, generální ředitel skupiny Meister Group.

Podle Delfosse by se nový závod mohl stát významným strategickým výrobním a obchodním centrem pro oblast celé střední Evropy.

"Zlínský region má v oblasti průmyslu velký potenciál. Jeho atraktivitu zvyšuje přítomnost kvalifikované pracovní síly a Univerzity Tomáše Bati s prvními absolventy,“ dodává Petr Vykopal, manažer regionální spolupráce agentury CzechInvest.

I tady ale existují určité překážky. Hlavní z jich je špatná dopravní dostupnost, říká Vykopal.

Meister Benelux vznikla v roce 1983 v Belgii a původně se specializovala na výrobu vysoce přesných dílců, zejména hydraulických.

Společnost brzy začala dodávat pro automobilový průmysl. K jejím zákazníkům patří Continental Teves, Eaton Automotive a Eaton Hydraulics, Robert Bosch, Siemens VDO, TRW, Parker, Sauer Danfoss nebo Techspace Aero.

V roce 1995 založila pobočku ve Francii. O čtyři roky později se začala zajímat o střední Evropu a založila Meister Czech. Ta dílce vyráběla v menších sériích v pronajatých prostorách v Uherském Hradišti, uvedla agentura CzechInvest.

Před dvěma lety Meister Moravia vybudovala novou výrobní halu a v roce 2004 převzala veškeré výrobní aktivity Meister Czech, doplnil CzechInvest.