Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z ruiny luxus. Do Barrandovských teras se na podzim nastěhují první nájemníci

  19:34
Na podzim letošního roku se na Barrandovské terasy přestěhují první nájemníci. Bydlet mohou ve dvou nových budovách Lichoběžník a Vlnovka, jejíchž rekonstrukce probíhaly více než sedm let. Záchranné práce také stále probíhají na budově Maxe Urbana, která bude včetně restaurace s vyhlídkovou věží dominantou celého komplexu.

Do rekonstrukce Barrandovských teras se po dlouhých přípravách v roce 2016 pustil liberecký podnikatel Michalis Dzikos podle projektu renomovaného studia Kuba & Pilař architekti.

Tehdy se počítalo, že se komplex otevře během tří let, tedy v roce 2019 či 2020. Již od počátku se však stavba obou budov vlekla a původní dokončovací práce se protáhly o více než dva roky.

„Překážkou byl nesourodý terén a rozdílné podloží. Jednoduchá nebyla ani samotná výstavba, protože veškeré práce probíhaly na skále a v prostorově velmi limitovaném úzkém prostoru,“ říká Martin Stašák ze společnosti První podještědská stavební spol. s r.o., která měla na starosti výstavbu obou nových budov. Rekonstrukci také zasáhla pandemie, kdy se práce musely přerušovat, chyběla pracovní síla i stavební materiál.

Historie

  • Stavba na Barrandovských terasách byla realizována z iniciativy bratří Václava a Miloše Havlových v letech 1929-1930.
  • Řadí se k nejvýznamnějším stavbám funkcionalistické architektury.
  • Autorem projektu byl známý architekt Max Urban (1882-1959), který rovněž navrhl objekt nedalekých filmových ateliérů a celkové urbanistické řešení vilové čtvrti Barrandov (1927-1929).
  • Urban byl také kameramanem i filmovým podnikatelem. Do jeho filmů byla většinou obsazována jeho manželka herečka Andula Sedláčková.

Konečnou cenu nechtěli zástupci komentovat, ovšem podle dřívějších vyjádření byla do 500 milionů korun.

Nyní se na severní a jižní budově doplňují drobné detaily, instalují zařízení, dokončují fasády a kompletují interiéry. Zároveň se ještě v areálu budou dokončovat venkovní úpravy. Také práce na rekonstrukci historicky významné budovy Maxe Urbana pokračují – exteriéry budou dokončeny rovněž na podzim, práce na interiéru budou pokračovat ještě dvanáct až osmnáct měsíců.

„Doufám, že už za dva roky se potkáme v nové francouzské restauraci,“ řekl architekt Ondřej Kukral.

„Naší snahou bylo navázat na architektonickou, společenskou a estetickou kvalitu místa. Stěžejním problémem přitom byla hmotová návaznost nových objektů na stavbu původní restaurace architekta Urbana, která je v těžišti areálu a její vyhlídková věž tvoří jeho dominantu,“ vysvětluje architekt Ladislav Kuba z renomovaného brněnského studia Kuba & Pilař architekti, které projekt dvou nových staveb vypracovalo a dodává:

Barrandovské terasy sežrala rez tak, že to překvapilo i architekty

„V rámci našeho architektonického návrhu jsme na tuto skutečnost zareagovali vytvořením dvou budov, které jsou záměrně odlišně tvarově pojednány – lichoběžník a vlnovka, oba objekty ovšem respektují úroveň římsy stávající budovy restaurace.“

Bílá a černá

Na jižní straně areálu stojí dvoupodlažní esovitě prohnutá podélná budova s apartmány, která svým tvarem i výškou obkresluje křivku původního oplocení venkovních teras. Zničený bar Trilobit se ovšem obnovovat nebude. Na jeho místě je budova zvýšena o další podlaží. Tímto způsobem architekti reagovali na původní kompozici architekta Urbana a vztah nově postavené budovy světlé barvy vytváří s dominantou věže analogickou kompozici jako původní venkovní terasy zakončené barem Trilobit.

Jak šel čas?

2003 - první plán výstavby měl být hotel s kongresovým sálem
2006 - územní rozhodnutí bylo nakonec změněno na výstavbu dvou budov
2008 - stavební povolení, ovšem během finanční krize se projekt zastavil
2016 - došlo ke změnám a vznikl projekt apartmánovaného domu
2017 - výstavba jižní budovy Vlnovka
2020 výstavba severní části Lichoběžník

Stavba apartmánového domu v severní části areálu je naopak pojata kontrastně v tmavě stříbřité barvě s ostrými návaznostmi stěn. Tím je akcentován vztah objektu ke skalnímu podloží, nad kterým vytváří plovoucí konzolovitě přesahující těleso. Výška této třípodlažní stavby taktéž respektuje římsu původního restauračního objektu a tím je zachována a podtržena dominantní role restaurace a vyhlídkové věže.

Obě budovy budou od podzimu letošního roku fungovat jako apartmánové domy (nájemní byty). Jaká bude jejich cena, ovšem zástupci firmy neprozradili.

Dům ve tvaru vlnovky bude nabízet celkem 16 apartmánů o dispozicích 2+kk, 4+kk a 6+kk. Celková čistá podlahová plocha je 2 356 m2. Jsou specifické svým dispozičním řešením – jedná se o mezonetové byty s vlastním vstupem.

Všechny apartmány nabízejí díky orientaci obytných místností a velkorysému prosklení výhled na Vltavu, ovšem také frekventovanou Strakonickou komunikaci. Jsou vybaveny vlastními balkony a mají těsnou vazbu na venkovní terasy nad Barrandovskou skálou, které slouží k odpočinku a relaxaci ubytovaných hostů.

Budova ve tvaru lichoběžníku má celkem 45 apartmánů o dispozicích od 1+kk až po 4+kk. Celková čistá podlahová plocha apartmánů je 3 141 m2.

Součástí každého bytu jsou dominantní a velkorysá okna, která zabírají výšku celého podlaží. Ve většině apartmánů jsou také prostorné lodžie. Přímo v suterénu „Lichoběžníku“ je k dispozici 16 parkovacích stání, dalších 50 parkovacích stání nabízí podzemní parkoviště pod nádvořím areálu.

Na pražské Barrandovské terasy se vrátí život, vyroste tu i hotel

Architekti nezapomněli v rámci nových objektů zohlednit také ekologii a udržitelnost. „Soustředili jsme se zejména na přirozenou eliminaci potřeby chlazení a na hospodaření s vodou. Obě budovy mají zelené extenzivní střechy, které zadržují dešťovou vodu a současně přirozeně brání přehřívání apartmánů v nejvyšších podlažích. V areálu je umístěno několik retenčních nádrží na dešťovou vodu. Atrium v severním objektu je osázeno vzrostlými stromy, které přispívají k ochlazování a zlepšování mikroklimatu. Stromy v atriu jsou automaticky zavlažované vodou z retenčních nádrží. Stínicí prvky fasád obou objektů účinně brání přehřívání vnitřních prostor. U obou budov jsou použity recyklovatelné materiály,“ říká architekt Kuba.

Nejen obyvatelé apartmánových domů, ale také veřejnost budou moci využívat restauraci, která bude otevřena v prostoru historické budovy Barrandovských teras po dokončení rekonstrukce, která je naplánovaná na konec roku 2024.

Vyhlídková věž a restaurace

Současně s výstavbou nových budov byly započaté také práce na záchraně budovy Maxe Urbana, jejichž cílem je citlivá rekonstrukce tohoto historicky významného objektu včetně obnovy restaurace s vyhlídkovou věží tak, aby se opět stal dominantou a funkční součástí Barrandova.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

V současné době je téměř dokončena rekonstrukce exteriéru. Podle záměru investora je celkový dojem a věrnost historickým pramenům tím, co bude rozhodující pro posouzení zdařilosti obnovy historické budovy.

Barrandovské terasy pro pražskou smetánku nahrazuje hotel po 90 letech

„Na fasádách historické budovy jsou nové omítky. Před stanovením konečné vrstvy fasády proběhla celá řada kroků v hledání nejvhodnějšího materiálu, který by odpovídal původnímu vzhledu stavby a přitom byl v dnešní době proveditelný. Náročné bylo stanovit množství slídy ve směsi a způsob jejího nanášení. Rovněž nové vrstvy na střechách byly voleny tak, aby odpovídaly původní asfaltové krytině a přitom plnily bezkonfliktně svoji funkci,“ popisuje náročnost rekonstrukce architekt Kukral, který je za návrh a průběh rekonstrukce zodpovědný a který se podílel na řadě odbornou veřejností výborně hodnocených rehabilitací významných staveb.

Podle něj je samostatnou kapitolou rekonstrukce betonového zábradlí, které lemuje terasy domu po celém obvodu a jehož vzhled je pro stavbu typický.

„I s tím jsme si ale dokázali poradit, aby vše vypadalo jako na dobových fotografiích, zároveň to plnilo svou funkci a odpovídalo požadavkům dnešní doby,“ říká Kukral.

Barrandovské terasy

  • byly prohlášeny kulturní památkou v roce 1988. Jejich technický stav tomu však zdaleka neodpovídal. Během 70. let docházelo často k necitlivým opravám a úpravám interiéru, po listopadu 1989 se staly centrem diskoték a útulkem bezdomovců. Důsledky byly fatální – v říjnu 2001 vyhořel Trilobit bar, který se stal ve 30. a 40. letech jedním z nejoblíbenějších míst schůzek pražské smetánky. Okolí pak zpustlo a zarostlo vzrostlými nálety a křovisky.

V tuto chvíli probíhají stavební práce spojené s vnitřní dispozicí a interiérem prostor. Při prvotním zkoumání stavu interiéru budovy bylo zjištěno, že původní sloupy, které podpírají celou budovu, jsou v dezolátním stavu. Musely se proto celé odkopat, musela se odstranit podlaha a u každého sloupu byly vytvořeny nové patky a provedeno kompletně nové založení. Stejně tak konstrukce stropu musela být vyztužena, aby měla potřebnou nosnost a aby odpovídala současným normám.

„Veškeré tyto práce musely být konzultovány s památkáři a prováděny doslova metr po metru. Citlivá rekonstrukce interiéru je tedy nejen velmi pracná, ale také časově náročná,“ říkají architekti.

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...