Banky rekordně šidily fond pojištění

O téměř půl miliardy korun zkrátily banky odvod povinných příspěvků do Fondu pojištění vkladů. Účelové přesuny peněz na účty, z nichž se příspěvek nemusí platit, totiž dosáhly koncem loňského roku rekordního objemu bezmála 100 miliard korun. Vyplývá to z posledního měnového přehledu České národní banky. Banky musí podle zákona odvádět půl procenta z pojištěných vkladů k poslednímu dni každého roku.

Právě to jim umožňuje, aby se před koncem roku dohodly s velkými klienty a ti za zvýhodněnou sazbu převedou jen na pár měsíců peníze na nepojištěné účty, především na vkladové certifikáty. Ty jsou krátkodobě nabízené i drobným klientům a často nesou účelové názvy, jako například "vánoční vkladní knížka".

"Víme o tom, že to banky tak dělají," uvedl člen správní rady fondu pojištění Petr Vojtíšek.

Fond pojištění, který v případě krachu banky vyplácí klientům jejich pojištěné části vkladů, přišel za poslední tři roky kvůli "taktice" bank téměř o jednu miliardu korun.

Šizení zabrání novela
Šizení má však podle místopředsedy správní rady fondu Karla Bidla zabránit novela zákona o bankách, která mění způsob výpočtu odváděného příspěvku. Po změně se má částka počítat z průměrného stavu vkladů ke konci každého měsíce.

Možnost spekulativních převodů však trápí i některé banky, protože konkurenční domy si k nim před koncem roku nakrátko "uklidí" i několik miliard a přesunou tak na ně povinnost platit příspěvek.

Novela byla připravená již před koncem loňského roku. Poslanecká sněmovna ji nejprve schválila, ale když ji vrátil Senát s úpravami, tak poslanci celý zákon neschválili. S přijetím novely se počítá v letošním roce.

Fond pojištění si moc nepolepší
Že by však poté fond pojištění, který má v současné době zhruba sedm miliard korun, mohl počítat s výrazně vyššími příjmy, je nepravděpodobné. Spíše naopak.
Příspěvek se totiž má snížit z 0,5 na 0,3 procenta. Odváděná částka tak poklesne o čtyřicet procent, tedy zhruba o 1,4 miliardy korun.

Odvod poplatku se má sice vztahovat i na devizové účty, které budou nově zařazené mezi pojištěné vklady, ale tento příjem ztrátu ze snížení poplatku nevyrovná.

Vklady v cizích měnách totiž dosahovaly na počátku letošního března 189 miliard korun, z čehož by banky odvedly 570 milionů korun.

Fond může přijít o peníze za zkrachovalé banky
Finanční sílu fondu pojištění přitom může oslabit i záměr některých poslanců, kteří v bankovní novele navrhují zpětné odškodnění klientů zkrachovalých bank. Má jít o klienty například Moravia Banky, Universal Banky a dalších, kteří po krachu jejich finančního domu dostali pouze pojistné, zatímco v rámci programu stabilizace malých bank dostali jiní klienti od České národní banky vklady až do čtyř milionů korun.

"Celkový objem dodatečných náhrad by se měl pohybovat zhruba okolo tří miliard korun," uvádí analýza České národní banky.

Na rozdíl od minulosti, kdy fond musel na výplaty pojištěných vkladů často čerpat půjčky od ministerstva financí a centrální banky, by plánované zpětné odškodnění fond uhradil z vlastních zdrojů.