Automobilka Hyundai hodlá postavit továrnu v Rusku

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor hodlá v Rusku vybudovat továrnu s kapacitou sto tisíc vozů ročně, aby vyhověla stoupající poptávce v zemi. Oznámila to firma, která nyní staví nový závod v České republice. Dodala, že o podrobnostech ruského projektu, včetně umístění továrny a nákladů, zatím nebylo rozhodnuto.

Hyundai nyní v Rusku montuje automobily z dovezených součástek ve spolupráci s místním partnerem. Firma v říjnu téměř zdvojnásobila prodej v Rusku na 16 489 vozů. V loňském roce v zemi prodala více než 100 tisíc automobilů, napsala agentura AP.

Poptávka po nových osobních vozech v Rusku v posledních letech rychle stoupá díky silnému růstu ekonomiky, jenž zvyšuje příjmy spotřebitelů. Firma PricewaterhouseCoopers nedávno předpověděla, že Rusko by se v roce 2011 mohlo stát největším evropským trhem s automobily. Upozornila však, že prostor pro domácí značky Lada a Volha, jež byly kdysi pýchou sovětského automobilového průmyslu, bude kvůli silné zahraniční konkurenci velmi omezený.