Kamion, doprava, dálnice

Kamion, doprava - ilustrační foto | foto: MF DNES

Antimonopolní úřad rekordně pokutoval státní zakázku

  • 2
Úřad na ochranu hospodářské soutěže pokutoval Ředitelství silnic a dálnic za neprůhledné rozhodování o veřejné zakázce na dálniční most mezi Prahou a Ústím nad Labem. Jde o historicky nejvyšší pokutu za posuzování státních zakázek. Ředitelství zaplatí 630 tisíc korun.

Zakázka na stavbu dálničního mostu má hodnotu 630 milionů korun.

Výběrového řízení se vloni na jaře zúčastnilo devět firem. Antimonopolní úřad se případem začal zabývat poté, co ředitelství upřednostnilo jiného dodavatele, než kterého mu doporučila výběrová komise.

Podle předsedy úřadu Josefa Bednáře nehodnotilo ředitelství zájemce podle kritérií, ke kterým se předtím zavázalo. "Navíc nebyl zdůvodněn konečný výběr vítězné nabídky, i když výběrová komise předtím došla k jinému závěru," dodal Bednář.

Zadavatel zakázky se sice nemusí řídit doporučením komise, ale pokud vybere jiného vítěze, musí své rozhodnutí jasně a nezpochybnitelně vysvětlit. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je pravomocné a zvrátit ho může jen soud.

Ředitelství silnic a dálnic se proti rozhodnutí ohradilo. "Naše argumenty předložené v rozkladu nebyly v rozhodnutí předsedy ÚOHS vyvráceny, pouze jsou bez dalšího vysvětlení označeny za bezpředmětné, či jako názory, s kterými nelze souhlasit," uvedl generální ředitel podniku Petr Laušman.

Antimonopolní úřad vybral od roku 1996 na trestech za státní zakázky devět milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic patří mezi nejčastěji pokutované státní podniky.

,