Visa, karta - Visa, karta - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Američtí obchodníci žalují Visu

  • 35
Visa zneužívá dominantní postavení na trhu, tvrdí američtí obchodníci. Skupina obchodních řetězců už proto zažalovala společnosti Visa International a dceřinou Visa USA kvůli omezování soutěže a cenové konkurence.

Řetězce, které žalobu podaly ve čtvrtek u soudu v New Yorku, Visu viní, že zneužívá svou monopolní sílu. Visa zatím případ nekomentovala.

Obchodníkům vadí zejména výše poplatků, kterou musí vydavatelům karet odvádět z každé platby, kterou u nich zákazník provede. Částky přitom nejsou zanedbatelné vzhledem k faktu, že počet lidí zvyklých platit kartou se zvyšuje, a to i v případě drobných nákupů.

O výši plateb se ale s Visou podle obchodníků jednat nedá. Visa se vydala cestou vyšších výdělků, které chce díky své tržní síle získat právě od řetězců, tvrdí obchodníci.

K žalobě se připojila mimo jiné firma Ahold, která v České republice vlastní síť prodejen Hypernova a Albert, dále společnosti Kroger, Albersons, Safeway, nebo Walgreen. Firmy žádají, aby Visa uhradila trojnásobek škod, které obchodním řetězcům vznikly od počátku loňského roku do současnosti.

, ,