Americké manažerky zvolna vytlačují muže

  • 4
Ženy šplhají po kariérním žebříčku stále výš, svým mužským protějškům se však zatím stále nevyrovnaly. V největších amerických korporacích patří ženám přibližně jen každé šesté místo v top managementu. Za posledních sedm let se však podle výzkumné společnosti Catalyst jejich počet bezmála zdvojnásobil.

Podle posledního průzkumu mezi pěti sty největšími americkými podniky (z žebříčku Fortune 500) bylo z 13 673 představitelů vyššího managementu 2140 žen, což odpovídá 15,7 procenta. V roce 2000 přitom podíl žen dosahoval jen 12,5 procenta, v roce 1995, kdy Catalyst s průzkumem začínal dokonce pouhých 8,7 procenta.

Žen ve vedení firem přibývá i přes obtíže americké ekonomiky doprovázené značným propouštěním.

Catalyst předpovídá, že pokud bude současný pozvolný, ale trvalý růst pokračovat i nadále, srovná se poměr mezi ženami a muži na nejvyšších korporátních funkcích někdy okolo roku 2041.

Pokud jde přímo o místa generálních ředitelek, v pěti stech největších podniků šéfuje šest žen. To je trojnásobek proti roku 2000 a dokonce šestinásobek proti roku 1995, kdy v největších amerických firmách byla generální ředitelka jen jedna.

Generální ředitelky
v 500 největších amerických firem
Jméno Firma (pořadí)
Carly Fiorina Hewlett-Packard (28.)
Marce Fuller Mirant (52.)
Patricia Russo Lucent (76.)
Anne Mulcahy Xerox (120.)
Andrea Jung Avon Products (302.)
Marion O. Sandler Golden West Financial  (371.)
Pramen: Catalyst

,