Dobu spotřeby prodlužovat nelze. Mluvčí Albertu přislíbil, že z případu vyvodí patřičné závěry. Ilustrační foto

Dobu spotřeby prodlužovat nelze. Mluvčí Albertu přislíbil, že z případu vyvodí patřičné závěry. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Albert změnil dobu spotřeby masa

  • 48
Lákavé nálepky upozorňující na třiatřicetiprocentní slevu vepřových řízků a reklamní samolepka s nápisem "Rychle a chutně", mohly zákazníkům prodejny Albert na Staré cestě ve Frýdku-Místku pořádně zhořknout. Na štítku s novou cenou totiž bylo také nové datum spotřeby.

Namísto původního 8. prosince byl jako datum spotřeby označen až 10. prosinec.

Zlevňování masa s končící dobou spotřeby vyjde některé zaměstnance prodejny asi hodně draze. Při přeceňování vepřových řízků totiž svévolně prodloužili datum trvanlivosti řízků o dva dny.

"Je to velký problém, takový výrobek se v prodeji nesmí objevit, hned tam pošleme kontrolu," řekl ředitel Inspektorátu Státní zemědělské a potravinové inspekce v Olomouci Jindřich Smička. "Prodejny si nesmí svévolně prodlužovat spotřební dobu, protože ta je propočítána podle toho, jak mají být potraviny skladovány, a prodloužení pak může znamenat nebezpečí pro spotřebitele," uvedl Jindřich Smička.

Ahold: Je to špatně
Zástupkyni manažerky prodejny Albert nedaleko místeckého náměstí informace o prodloužení spotřební doby u výrobku překvapila.

"To je špatně, to se nesmí dělat," reagovala na informaci o změněné době spotřeby zástupkyně manažerky prodejny Šárka Kršová. "Moc se omlouvám, vzniklo to asi tak, že když se zboží přeceňovalo, tak si prodavačka nevšimla, že jí z váhy kromě nové ceny automaticky vyjelo i nové datum spotřeby. Hned tam jdu udělat pořádek," dodala Šárka Kršová.

Ještě tvrdší byl ve vyjadřování mluvčí společnosti Ahold, které prodejny Albert patří, Libor Kytýr. "Jedná se o hrubé porušení pracovní kázně konkrétních pracovníků. Vyvodíme z něj příslušné závěry," řekl mluvčí.

Kontrolujete datum spotřeby na potravinách?

celkem hlasů: 3730

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 23. prosince 2007. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 2865
OBČAS
OBČAS 710
NE
NE 155