Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha | foto: Profimedia.cz

Akcie na pražské burze letos krvácely, ztratily skoro 53 procent

  • 10
Na letošní rok bude většina akcionářů hodně dlouho vzpomínat. Většina z nich nejspíš ve zlém. České akcie letos kvůli finanční krizi klesly nejvíc za zhruba 15 let obchodování na pražské burze, z níž tak odteklo asi tři čtvrtě bilionu korun.

Hlavní index PX, který se počítá z cen 14 nejlepších akcií, oslabil o téměř 53 procent. Kdy se vrátí na hodnoty před krizí, nelze jednoznačně říct. Odborníci se ve svých předpovědích rozcházejí. V nejbližších měsících to ale zřejmě nebude.

"S návratem PX50 na úroveň před krizí nepočítám v horizontu jednoho až dvou let, spíše v horizontu delším," řekl před časem šéf finančně poradenské firmy KFP Vladimír Fichtner.

Zatím nejhorší výkon vykázal PX v polovině 90. let, kdy za rok ztratil takřka 24 procent.

Ilustrační foto.

Vývoj hlavního indexu pražské burzy PX v roce 2008

Z pražské burzy podle tržní kapitalizace, tedy součinu cen akcií a jejich počtu, za rok odplynulo zhruba tři čtvrtě bilionu korun. Hodnota akcií prodejce ojetých vozů AAA Auto, majitele televize Nova firmy CME, developerů ECM a Orco Property nebo těžební společnosti New World Resources spadla o více než tři čtvrtiny.

"Za letošním vývojem stojí především panické výprodeje na všech světových trzích, začínající recese, pokračující problémy finančního sektoru a také propad cen komodit, který srazil dolů i akcie energetických firem," shrnuli analytici Komerční banky. Od roku 2002 do roku 2007 akcie na pražské burze strmě rostly.

Celkové obchody s akciemi mírně převýšily 852 miliard korun, což znamenalo meziroční pokles o téměř 16 procent, ale současně i zatím třetí nejvyšší objem po letech 2005 a 2007.

,