Airbus chce vyrábět šetrné letadlo

  • 55
Evropský výrobce letadel Airbus bude vyrábět šetrné civilní letadlo. Společnost EADS chce novým modelem A350 konkurovat letounu 7E7 svého rivala, amerického Boeingu. Plány na výrobu A350 jsou další ranou pro civilní větev Boeingu.

Airbus mu první porážku na poli světových civilních zakázek uštědřil už loni.

Chicagský Boeing zatím dostal 52 objednávek na svůj model 7E7 nazývaný také "Dreamliner", přičemž letos očekával zájem až o 200 kusů.

Podle analytiků za to mohly předběžné zprávy EADS, že zvažuje vývoj letounu A350 na základě stávajícího A330 a na vývoj utratí asi tři miliardy eur. Zdroje agentury AP blízké představenstvu společnosti EADS uvedly, že v nových plánech se počítá se sumou až čtyři miliardy eur.

Mluvčí Airbusu David Voskuhl uvedl, že nové letadlo bude lehčí, křídla dostanou nový tvar a budou vyrobena z uhlíkových vláken, celé letadlo pak má být aerodynamičtější. Díky tomu se sníží spotřeba paliva, což přivítají světové aerolinie, které se uprostřed ostrého konkurenčního boje snaží ušetřit, kde se dá.

Airbus A350 se bude vyrábět ve dvou verzích, pro 245 a 285 cestujících, a první stroje vzlétnou v roce 2010, tedy dva roky po 7E7 od Boeingu.

Návrh nového dopravního Airbusu A350-900. Novým šetrným letounem chce evropský výrobce konkurovat americkému Boeingu 7E7. (10. prosince 2004)