Diskuze

Absurdita roku: úřady chtějí po firmách dokumenty, které jsou on-line

V anketě podnikatelů o nejabsurdnější byrokratický počin roku 2010 zvítězil požadavek chodit na úřady s dokumenty, které jsou on-line aktualizované a mohou je tedy snadno získat samy. Druhou největší absurditou je povinnost nechat si úředně ověřovat pravost dokumentu z datové schránky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

VerneP

3. 11. 2010 7:17
Zajimalo by ...

... mne, kolik lidi ma ta expertni skupina, ze stihne (kdyz rikaji minimalne 30, tak ve skutecnosti to nebude vic jak 40 ) zrusit tak malo. Kdyby to delal jeden clovek, mel by na jeden nesmysl tyden. Vzhledem k tomu, ze jeste delaji ankety, kde jim lide primo reknou, co je spatne, tak pak uz je to jen o tom, najit reseni, napsat postup, predat dal. Ze by to vse melo zabrat vice jak 40 hodin? Dnes, v dobe internetu a mobilnich telefonu?.

Nicmene, pricina je nekde jinde, ty hlouposti vznikaji na vladnich uradech, schvaluje to PS. "Elita" asi nepobrala na moudrosti. A pak nemame mit takovy schodek, zamestnavame-li neschopne, a jeste zdrzujeme podnikatele a jejich zamestnance od jejich prace, ktera generuje zisk.

0 0
možnosti

TigerM

3. 11. 2010 8:34
Re: Zajimalo by ...

problem nebude v tom, jak dlouho ta skupina pripravi podklady, ale to je najit, specifikovat, po pravni strance osetrit, zda to neovlivni neco jineho, jak to specha, dostat k jednani do vlady, vyjednat, pripominkovat, neschvalit, znovu pripominkovat, schvalit...

0 0
možnosti

Krokodyl1

3. 11. 2010 1:24
Jednoduché

U státní správy bych spíše ocenil kolik různých zákonů, vyhlášek, nařízení, prováděcích předpisů, norem atd. ZRUŠÍ než kolik jich znuděný úředník, dokazující tím vlastní nepostradatelnost, zplodí !!

0 0
možnosti

mihel

3. 11. 2010 1:05
A takových nesmyslů

je tady stále moc. Proč jsme státem, který nejvíce znemožňuje podnikání? Protože máme moc úředníků. Snižme jejich počty o dalších 20% jako v Anglii a bude se nám lépa žít. A poslanců a senátorů může být také o polovinu méně. Nic se nestane.

0 0
možnosti

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

22. 11. 2010 15:58
Re: A takových nesmyslů

možná proto, že tím částečně znemožňuje i zlodějny, nazývané podnikáním

těžko se to odděluje

0 0
možnosti

petrph

2. 11. 2010 21:16
a stojí to někomu za to?

Uvědomte si že už dlouho slibované státní registry s jednotným uložením dat o občanovi stále neexistují. Existují zatím pouze samostatné evidence s různými údaji, s různou identifikací entit, s různými přístupy a hlavně různými způsoby a taky dobou aktualizace.

Čili na straně jedné je jistá (byť otravná) cesta, kdy si sám občan vyplní požadovaný formulář pravdivými a aktuálními údaji, popřípadě, když už je vyžádán, tak si je ověřené přinese z jiného úřadu -ale než je předá dál, tak si je sám zkontroluje zda jsou aktuální a platné, jinak hned požaduje jejich aktualizaci.

No a pak je druhá cesta, tedy že občan nechá úředníkovi aby si teda ty údaje našel sám. Nikde není určeno kde se je má hledat , popřípadě vůbec ověřovat, takže když si někde najde a převezme pět let staré neaktuální údaje, popřípadě na základě chybné identifikace opíše data jiného občana, popřípadě se jen "překoukne", kdo za to bude ručit a ponese následky????

0 0
možnosti

mpixel

3. 11. 2010 0:44
Re: a stojí to někomu za to?

to co píšete je samozřejmě hloupost. Na internetu jsou aktuální databáze. Úplně ty samé jako používají úředníci příslušného úřadu.

!!

0 0
možnosti

Klotilda

2. 11. 2010 18:49
Zbytečná práce,vyhozené peníze

Legrační je ona třetí možnost v rubrice Pohlaví (bez pohlaví) na Oznámení o nástupu do zaměstnání.Při kontrolách na sociální správě mě mírně vytáčí nutnost vytisknout mzdové listy aktuálního roku,nechat je překontrolovat  a pak je skartovat,protože jsou nekompletní a  nanic.V lednu tisknu znova ovšem už za celý rok.Proč se nemůže kontrolovat až celý rok?

0 0
možnosti

rencask

2. 11. 2010 17:09
rodicovsky prispevek

Mela jsem zvolenu rodicovskou dovolenou v delce 2roky, presto jsem nastoupila do prace drive a dite do jesli. S vedomim pravidel o nemoznosi pobirat prispevek pokud dite navstevuje jesle casteji nez 5dni v mesici jsem na urade pozadala o Zruseni rodicovskeho prispevku vyplnenim formulare. O cele mnou vyvolane transakci me urad jeste znovu informoval dorucenim doporuceneho dopisu, kvuli kteremu jsem musela na postu. Hned v nasledujicim mesici syn po 5dnech v jeslich onemocnel a opet jsme timto splnili podminku pro vyplaceni rodicovskeho prispevku. Odebrala jsem se opet na urad, vyplnila formular s zadosti o prispevek (11400Kc) za dany mesic a dalsi formular o s zadosti o ukonceni. Urednice za prepazkou vzdy jen porovnala udaje mnou vyplnene s udaji na pocitaci a na muj dotaz, zda to nemohla vytisknout, ze bych to jen podepsala odvetila: "To my tady neumime." Zaroven jsem ji pozadala, at mi prosim neposilaji uz zadny doporuceny dopis a slava, povedlo se.

0 0
možnosti

rencask

2. 11. 2010 17:14
Re: rodicovsky prispevek

Celou situaci jsem si zopakovala jeste v obdobi letnich prazdnin, kdy byly jesle zavrene. Jako novinku vsak na formulari jeste zavedli vlastnorucni podpis otce. S touto absurditou mi pomohla sama urednice: "Je myslim, ze urcite ceka na chodbe, tak si to tam zajdete podpesat ;-)".

0 0
možnosti

Šimiš

2. 11. 2010 16:35
E-goverment

Největší absurdita je, že veškeré tyto naše nářky měla vyřešit tzv. elektronizace státní správy. Od roku 1998 dodnes na ní bylo vynaloženo cca 0,5 bilionu CZK tj. 500.000.000.000 Kč a výsledek jsou naše současné zkušenosti s moderním fungováním státní správy. Moje zkušenost s datovou schránkou.

a) přijatá zpráva, vyjádřete se do 10 dnů k nesrovnalostem v DPH

b) hned volám na FÚ, jakou formou a k jakým nesrovnalostem se mám vyjádřit

c) přepojím Vás na kontrolní

0 0
možnosti

Šimiš

2. 11. 2010 16:35
Re: E-goverment

d) cože, nic takového tady nemáme. Nechápu a zavěsím.

e) D+1, D+2, D+3 dtto

f) D+4 (už jsem téměr v polovině lhůty pro vyjádření) paní z kontrolního pochopila co chci a vyštěkla na mě: "Mě to ještě z vyměřovacího nikdo nepřinesl".

Tak já to mám v DS a okamžikem doručení mi běží lhůta a oni si to mezi sebou nosí vytištěné přes dvě patra 5 dní.

0 0
možnosti

Praotec

2. 11. 2010 16:28
Jo ty

soc-komo manyry jsou dobre na kontrolu vsech hloupich ovci co spasaji tu smetanu ve spolecnosti,ktera neni vubec funkcni,ale musi nejak existovat.Jeste chybi Euro a je dovrseno blaha i na uradech.Rozdeleno a vsichni se mate dobre..........[>-]EUV

0 0
možnosti

Kiselyna

2. 11. 2010 16:26
Nedivím se

už ničemu. Ve škole máme zavednou elektronickou třídnici a každý týden musíme stejně vytisknout a odevzdat. Co je v počítači nestačí. Papír je holt nepřekonatelný.

0 0
možnosti

rolb

2. 11. 2010 15:55
Úřeník

Pokud chtějí něco ,co si můžou najít sami,jen znamená ,že dotyčný úředníci vlastně neumí ani s počítačem a internetem a že neví. Přidávat jim na platě? Za moje daně?  ani náhodou. Sebrat jim peníze.

0 0
možnosti