Úřad práce, nezaměstnanost

Úřad práce, nezaměstnanost - Úřad práce, nezaměstnanost | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Absolventi nacházejí práci, nezaměstnanost klesla

  • 6
Tlačenice na úřadech práce se v září o něco zmenšily. Míra nezaměstnanosti dosahovala ke konci měsíce 7,8 procenta, v srpnu byla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu vyšší. Úřady evidovaly 454 182 uchazečů o práci.

„Pokles míry nezaměstnanosti je v září pravidelným sezónním jevem - odráží proces absorpce absolventů škol trhem práce,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Proti loňskému září nastal ovšem pokles výraznější - o celý jeden procentní bod. „To je důsledkem akcelerace české ekonomiky a rovněž postupné změny demografických poměrů - odchody do důchodu mění z hlediska zaměstnanosti příznivě strukturu nabídky na trhu práce,“ míní Michl.

Také podle Pavla Sobíška z HVB Bank pomáhá rozjetá ekonomika tvoří nová pracovní místa. Počet volných míst podle statistik úřadů práce se blíží stotisícové hranici.

„Míra nezaměstnanosti je nejníže od začátku měření stávající metodikou a při srovnání v dříve uváděné metodice byl takto nízký počet lidí bez práce naposledy v roce,“ upozornil Sobíšek.

Nebýt strukturální nepřizpůsobivosti trhu práce a štědrého sociálního systému, mohla by podle něj ale míra nezaměstnanosti klesat ještě rychleji.

Meziměsíční pokles nezaměstnaných zaznamenalo 55 úřadů práce. Největší pokles nastal v okresech Rychnov nad Kněžnou, Pelhřimov a Hradec Králové.

Nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Praze a jejím nejbližším okolí a také v Mladé Boleslavi.

Nejvyšší podíl lidí bez práce naopak vykazuje Most (20,3 %), Karviná (17,8 %) a Teplice (15,7 %).