Hlavním tématem Živého obrazu je krize rodiny.

Hlavním tématem Živého obrazu je krize rodiny. | foto: David Peltán, MAFRA

Petr Zelenka se vrací s Živým obrazem. Je o krizi rodiny i uprchlících

  • 2
Se čtvrtou hrou se na jihu Čech představuje filmový režisér, scenárista a dramatik Petr Zelenka. V Jihočeském divadle uvedl hru německého dramatika Maria von Mayenburga Živý obraz. Díky svolení autora se rozhodl provést několik změn. Přidal například motiv českého strachu z uprchlíků.

K tomu mu posloužila vedlejší postava uklízečky. „Má málo slov, ale je neustále přítomna. Původně to byla německá uklízečka, ale já jsem využil toho, že se Eliška Boušková přestěhovala blíže k Budějovicím. Je to skvělá herečka a jediná mulatka v Čechách, která hraje divadlo. Do hry se tak dostal rasový problém. Problém uprchlíků a naší české fobie, z které si děláme legraci. Víc zásahů jsem nedělal. Vyškrtl jsem tři scény, přidal jeden svůj motiv a to je vše,“ vysvětluje Zelenka.

Hlavními postavami černé grotesky je přepracovaný manželský pár v podání Věry Hlaváčkové a Pavla Oubrama. Ona je asistentka umělce, on deprimovaný lékař, který chce odjet do Afriky a získat zpět obdiv své ženy. Jejich syna čeká puberta a do domácnosti přichází zmíněna uklízečka. Byť se stane nepostradatelnou, nikdo neví, kdo ve skutečnosti je. Hlavním tématem je krize rodiny a partnerského vztahu, což Zelenka považuje za své.

Věra Hlaváčková v hlavní roli byla pro úspěšného autora jasnou volbou. „Je to pro mě jiná a dost náročná zkušenost. Nemusím ani tolik hrát roli, protože máme hodně rychlých dialogů. Způsobem, jakým je říkáme, dáváme postavám a situaci význam,“ popisuje Hlaváčková.

„Jihočeši jsou srdcem Čech“

Autor hry Marius von Mayenburg je jedním z nejúspěšnějších německých dramatiků. Od konce 90. let působí v berlínském divadle Schaubühne. V Živém obrazu vystupuje pouze šest herců.

„Jde o celosvětový trend. Už jsem s takovým počtem pracoval. Divadla mají raději menší obsazení, protože nedokážou kombinovat závazky herců. V Praze je to úplně tragické,“ popisuje Zelenka.

Do Budějovic se vrací počtvrté. „Je tady skvělá dramaturgie, užívám si spolupráci s dramaturgyní Olgou Šubrtovou. Divadlo má kvalitní herce, zásadní pro mě byla i Věra Hlaváčková. Prostředí mi vyhovuje. S výjimkou Dejvického divadla nemám jiné, které by mi bylo tak blízké,“ svěřuje se. V minulosti na jihu režíroval hry Fuk, Job Interviews a Pes baskervillský.

Právě díky působení v Budějovicích si oblíbil celé jižní Čechy. „Jsem Pražák, chalupu máme na severu. Díky téhle zkušenosti jsem ale objevil celý region včetně Šumavy, kam jsem začal jezdit. S divadlem člověk pozná i charakter lidí. Jihočeši jsou takovým srdcem Čech. Není kolem Řípu, ale tady,“ uzavírá Zelenka.

Nejblížší termíny představení jsou 27. a 28. prosince, 18. a 30. ledna a 2. února.