Deset zahradnic vykouzlilo aranže, které představují například vánoční sen...

Deset zahradnic vykouzlilo aranže, které představují například vánoční sen světce, jeho vyhnání z kláštera, odolání tělesnému hříchu či jeho smrt. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Výstava Hořící srdce zdobí klášter ve Zlaté Koruně. Ukazuje odolání hříchu

  • 0
Až do neděle se mohou návštěvníci zlatokorunského kláštera pokochat pestrobarevnými květinami. Květinová aranžmá zaplnila jeho historické interiéry už pošesté. Letos se výstava jmenuje Hořící srdce.

„Během loňské vernisáže jsme si uvědomili, že v křížové chodbě kláštera kdysi visely obrazy ze života svatého Bernarda, zakladatele cisterciáckého kláštera v Clairvaux, které dnes připomínají už jen štukové rámy. Proto jsme se rozhodli, že tyto obrazy i osobnost světce připomeneme květinovými aranžemi,“ vysvětluje autorka libreta výstavy Kateřina Tarantová. 

Deset zahradnic vykouzlilo aranže, které představují například vánoční sen světce, jeho vyhnání z kláštera, odolání tělesnému hříchu či jeho smrt. 

Do aranží byly použity sezonní květiny, které vyrostly v zásobní klášterní zahradě – astry, gladioly, jiřiny, hortenzie, zlatobýl, pelyněk či nevěstin závoj.

Klášter má otevřeno denně od 9 do 16.30 hodin.