V táborské nádrži Jordán objevili důmyslnou dřevěnou výpusť.

V táborské nádrži Jordán objevili důmyslnou dřevěnou výpusť. | foto: MěÚ Tábor

Historická výpusť v táborském Jordánu je z poloviny 18. století

  • 0
Při odbahňování nádrže Jordán v Táboře nalezli archeologové historickou výpusť. Odborníci prozkoumali dřeva a celý systém, který se zachoval v unikátním stavu, a oznámili její stáří. Byla vybudování v letech 1740 až 1780.

Táborská radnice nyní odbahňuje nádrž a zároveň buduje výpusť, kterou rybník neměl. K původní historické, kterou až do jara ukrývala voda, neexistují žádné plány. Byla dlouho nefunkční.

Nyní je soustava klapek a hranolů, které otevíraly a zavíraly otvory do potrubí, jimž odcházela voda z nádrže, hezky vidět díky tomu, že je Jordán vypuštěný.

Středověká cihelna stála poblíž současné Sokolské plovárny u Jordánu. Šéf archeologického průzkumu Rudolf Krajíc zmínil ve své zprávě, že existovala i v roce 1505.

"Nikdo nevěděl, kde se přesně nachází," komentoval manažer projektu odbahnění rybníka Karel Hotový. Podle archeologů jde ale o dílo vybudované v rozmezí let 1740 až 1780. Staří určil rozbor dřeva, z něhož bylo zařízení vybudováno.

"Výzkum ještě nemáme zcela ukončený, teprve nyní odkrýváme spodní části výpusti a odebíráme další vzorky. Spodní část a vlastní výpusti jsou stále ještě v bahně, odkryté budou zhruba do týdne," doplnil archeolog Rudolf Krajíc.

Radnice chce nyní výpusť utěsnit a zaslepit, aby se v budoucnu nestalo, že se hráz, v níž je zabudovaná, protrhne či podemele.

Archeologové v čele s Rudolfem Krajícem už tak v Jordánu při odbahnění objevili druhý unikát. Prvním byly základy středověké cihelny.

Jordán nebyl vypuštěný 180 let. Náklady na jeho současné odbahnění a stavbu nové výpusti dosáhly 460 milionů korun. Hotovou mají nyní firmy polovinu, vypuštěn je Jordán zcela.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit