Adéla Černá se koupe v Lipně, kde led dosahuje místy i tloušťky 20 centimetrů. | foto: Václav Pancer, ČTK

Vodní záchranářka má vysekanou díru v ledu na Lipně, denně se koupe

  • 19
Bez ohledu na současné mrazivé teploty se vodní záchranářka Adéla Černá každý den koupe v lipenské přehradě. V ledu má vysekanou díru, do níž se denně na minutu dvě ponoří. Otužování se věnuje šest let a mrazivé dny, které v těchto dnech panují, bere jako naprosto ideální počasí.

„Nejde jen o to, že otužování je zdravé a člověk je díky tomu odolnější vůči nemocím. Ale pokaždé, když vylezete z té studené vody, máte hned lepší náladu, protože se vyplaví endorfiny,“ řekla Černá, která u Lipna žije.

K otužování ji v minulosti přivedl kamarád. Začala postupně, protože tělo si podle ní musí pomalu zvykat.

„Stačí třeba i otužování na suchu. Člověk chodí méně oblečený a přizpůsobuje se tomu. Ale neznamená to, že se hned v zimě svlékne do trika. Musí postupovat pozvolna,“ řekla Černá.

Uvedla, že díky otužování se jí vyhýbají klasické nemoci v podobě viróz a nachlazení.

„Teď jsem sice před časem měla antibiotika, což bylo snad po patnácti letech. Ale bylo to tím, že dítě přineslo nějaký vir ze školky, a tomu se těžko ubráníte,“ poznamenala Černá, která je spolupořadatelkou maratonu na zamrzlém Lipně.

Přestože většina lidí v těchto dnech chodí vzhledem k teplotám ven minimálně, Černá je na tom opačně. Mrazy jsou pro ni jako pro otužilce nejlepším obdobím.

„My to máme horší zase v létě. To se těžko můžete někde otužovat,“ podotkla.